Ρουμανία: Επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2020 "βλέπουν" αναλυτές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, 15:43
Ρουμανία: Επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2020 "βλέπουν" αναλυτές

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας το 2020 "βλέπουν" οικονομικοί αναλυτές, εκτιμώντας παράλληλα πως το ρουμανικό νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του ευρώ.

Οικονομικοί αναλυτές από την UniCredit Bank εμφανίζονται σχετικά απαισιόδοξοι για την προοπτική της ρουμανικής οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο 2,6%, έναντι του αρχικά εκτιμώμενου 4,2%.

Οι αναλυτές της Banca Transilvania εκτιμούν ότι η ρουμανική οικονομία θα σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, ενώ της Raiffeisen Bank δεν "βλέπουν" μεγαλύτερη από 3% αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας δημοσιεύουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η οικονομική εφημερίδα Ziarul Financiar.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ρουμανική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό "έδαφος" και μάλιστα πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ωστόσο, προειδοποιούν για εξωτερικούς κινδύνους που θα μπορούσαν - όπως σημειώνουν- να επηρεάσουν αρνητικά την αναπτυξιακή "τροχιά" της οικονομίας.

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι σχετίζονται, κυρίως, με την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη δυτική Ευρώπη αλλά και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα "αστάθειας" για τη ρουμανική οικονομία.

Στο εσωτερικό "μέτωπο", οι αναλυτές τονίζουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες κινήσεις για την περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η κυβέρνηση πρέπει να μην παρεκκλίνει από την εφαρμογή του προγράμματος που έχει καταρτίσει.

«Οι προβλέψεις για τη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένης και της πλέον αισιόδοξης, που βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,1% και η οποία προέρχεται από την κυβέρνηση, υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με προηγούμενα έτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομικοί αναλυτές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, 15:43