«Η ελληνική οικονομία και παράγει και εξάγει».

Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλει ο ΣΕΒ στο τελευταίο οικονομικό του δελτίο, σημειώνοντας πως είναι ικανή να κάνει περισσότερα. Για αυτόν τον σκοπό καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει τις επιχειρήσεις ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα πρέπει να στραφεί σε «έξυπνες» στοχευμένες οριζόντιες εξαγωγικές πολιτικές, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές προώθησης εξαγωγών δεν φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα, εκτιμά ο ΣΕΒ, ενώ όσον αφορά στο έργο των επιχειρήσεων, είναι να προσαρμόσουν την παραγωγική τους δομή, μέσω επενδύσεων, στις αναδυόμενες ανάγκες για μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων τους σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό πλαίσιο εξαγωγικού εμπορίου.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, «διαχρονικά υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση έμφασης από τα προϊόντα χαμηλότερης πολυπλοκότητας (τρόφιμα-ποτά-καπνός) στα προϊόντα υψηλότερης πολυπλοκότητας (βιομηχανικά είδη).

Σημειώνεται ότι και τα μεν και τα δε προέρχονται κατά 84% από την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Η μετατόπιση αυτή οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στη διεθνή ζήτηση και σε αλλαγές στην πλευρά της προσφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταχύτητα με την οποία παρακολουθεί η ελληνική προσφορά τις αλλαγές στη διεθνή ζήτηση αφορά σε ζητήματα αποτελεσματικής εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, θεσμικού/ ρυθμιστικού/ εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο κόσμο, κ.ο.κ.

Είναι δουλειά των επιχειρήσεων να προσαρμόσουν την παραγωγική τους δομή, μέσω επενδύσεων, στις αναδυόμενες ανάγκες για διείσδυση των προϊόντων τους σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό πλαίσιο εξαγωγικού εμπορίου. Είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά.

Όσα, λοιπόν, κατά καιρούς ακούγονται για εθνική στρατηγική ανάπτυξης, θα πρέπει να μεταφρασθούν σε πράξεις στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όχι με κρατική βοήθεια που ούτως ή άλλως απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με δράσεις διευκόλυνσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Διότι αυτές είναι οι επιχειρήσεις που φέρνουν καλοπληρωμένες δουλειές στη χώρα, δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους με υψηλές δεξιότητες και προσόντα να παραμείνουν στη χώρα και να φτιάξουν οικογένεια. Αλλά και δίνουν προοπτική οργανωμένης και αξιοπρεπούς εργασίας στον ευρύτερο πληθυσμό».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση, ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών αγαθών πλην πετρελαιοειδών, που είναι προϊόντα της μεταποιητικής βιομηχανίας κατά ποσοστό 85% περίπου, παρέμεινε για χρόνια σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων πριν από την κρίση του 2009 και τελικά τα ξεπέρασε το 2015, ενισχύοντας έκτοτε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το 77% των ελληνικών εξαγωγών σε αξία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, προέρχεται από κλάδους που λειτουργούν με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα (έχουν, δηλαδή, μεγαλύτερη εξειδίκευση από τη μέση εξαγωγική χώρα στην παγκόσμια αγορά), ενώ το 58% από κλάδους αυξανόμενης διαχρονικά διείσδυσης στις παγκόσμιες αγορές. Στις 15 μεγαλύτερες εξαγωγικές κατηγορίες συγκαταλέγονται τα ποιοτικώς ανώτερα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και τεχνολογικώς προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα με μοναδική θέση στην παγκόσμια αγορά.

«Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα και παράγει και εξάγει, και είναι ικανή να κάνει περισσότερα. Η χώρα πρέπει να στραφεί σε “έξυπνες” στοχευμένες οριζόντιες εξαγωγικές πολιτικές, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές προώθησης εξαγωγών δεν φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα» παρατηρεί ο ΣΕΒ και συνεχίζει: «Είναι δουλειά των επιχειρήσεων να προσαρμόσουν την παραγωγική τους δομή, μέσω επενδύσεων, στις αναδυόμενες ανάγκες για μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων τους σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό πλαίσιο εξαγωγικού εμπορίου.

»Είναι δουλειά της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επι ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η μείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και η διασφάλιση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνθηκών προσδοκώμενης ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας. Μόνο έτσι, οι κρατικές παρεμβάσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ, στρατηγικές επενδύσεις, κ.ο.κ.) μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο».

«Μετά από χρόνια χαμένων ευκαιριών, έχει έρθει η ώρα να γίνει μια νέα αρχή. Ας μη χαθεί η μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα για να ξεφύγουμε από την κρίση και την ύφεση, με μία ώθηση προς την εξωστρέφεια, καθώς η χώρα εργάζεται για να βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές» υπογραμμίζεται στο οικονομικό δελτίο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης