Πολλά προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες που μπαίνουν στο TAXISnet για να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Κι αυτό γιατί υπάρχει μια σειρά από βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν αν δεν θέλουν να… χαθούν στο χάος του προσωπικού τους λογαριασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σενάρια αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που αδυνατούν να πληρώσουν.  Σύμφωνα με το σχέδιο, μπορεί να υπάρξουν μέχρι και απαλλαγές από τον φόρο, υπό προϋποθέσεις.

Στα καλά νέα θα περιλαμβάνεται και η αύξηση σε 7 από 5 των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται, σύμφωνα με την «Ημερησία», στο να επιμηκύνει τον χρόνο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από πέντε σε επτά, προκειμένου να δώσει μια ανάσα στους φορολογουμένους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εντάξει στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά του φόρου που θα βεβαιωθούν θα είναι υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Τα προβλήματα

Όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να μπουν στο TAXISnet για να δουν τον φόρο που θα πληρώσουν πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τι ποσό τους ζητείται και αν αυτό αντιστοιχεί στα πραγματικά στοιχεία του Ε9. Πολλά λάθη, που «φουσκώνουν» τον λογαριασμό, έχουν εντοπιστεί, και σε τέτοιες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν να κάνουν διορθώσεις προκειμένου να μην πληρώσουν μεγάλο φόρο.

Οι οδηγίες για όσους θέλουν να δουν τα εκκαθαριστικά τους (τα οποία έχουν ξεκινήσει να αναρτώνται από την Παρασκευή) είναι οι εξής:

Βήμα 1: Θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους, και στη συνέχεια, αφού επιλέξουν τα σημεία «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης», θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Βήμα 2: Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Βήμα 3: Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» – υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.

Βήμα 4: Η πληρωμή του εκκαθαριστικού μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ, αφού πρώτα επιλέξετε «Σημείωμα για πληρωμή».

Βήμα 5: Πριν από την πληρωμή, ωστόσο, πρέπει να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία του Ε9. Πρέπει να πάτε στην ενότητα «Υποβολή Δηλώσεων Ακινήτων Ε9» και στη συνέχεια να πατήσετε «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης έτους 2014» για να εμφανιστεί το πλήρες εκκαθαριστικό και να ελέγξετε αν όλα τα στοιχεία αναγράφονται σωστά ή αν υπάρχουν λάθη.

Τα προβλήματα ξεκινούν όμως από το γεγονός ότι δεν είναι ένα το εκκαθαριστικό, αλλά πολλά, για κάθε μέλος της οικογένειας που διαθέτει κάποιο ακίνητο. Ενώ πριν από το «χαράτσι» ερχόταν ένα για κάθε ακίνητο, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι περισσότερα.

Προσοχή: Φόρο πληρώνουν πλέον και τα κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς.

Σύμφωνα με παραδείγματα που επικαλείται το MEGA, διαμέρισμα 90 τ.μ., 17 ετών, 2ου ορόφου στην Αγ. Βαρβάρα, που πέρυσι επιβαρύνθηκε με Έκτακτο Τέλος 252 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ.

Διαμέρισμα 120 τ.μ., 25 ετών, 3ου ορόφου στη Θεσσαλονίκη, που επιβαρύνθηκε με ΕΕΤΑ 63 ευρώ, φέτος θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 588 ευρώ.

Για ξενοίκιαστο διαμέρισμα 90 τ.μ., 20 ετών, 2ου ορόφου στη Γλυφάδα, ο ιδιοκτήτης του πέρυσι απαλλάχθηκε από το ΕΕΤΑ και πλήρωσε μόνο ΦΑΠ 428 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.228 ευρώ.

Για οικόπεδο 500 τ.μ. στο Καβούρι, ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ.

Για οικόπεδο 3 στρεμμάτων και αγροτεμάχιο 20 στρεμμάτων στην Άρτα, ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 138 ευρώ.

Για αγροτεμάχιο 100 στρεμμάτων στη Λάρισα, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει για πρώτη φορά φόρο 242 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης