Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής, στο στόχαστρο μπαίνουν 100 προνοιακά επιδόματα που παρέχονται από τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, έτσι ώστε να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις βασικές ομάδες. Απώτερος σκοπός είναι να υπάρξει εξισορρόπηση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και στις κοινωνικές παροχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φορείς που θα αναλάβουν το έργο της κατηγοριοποίησής τους θα πρέπει να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα, τις στοχεύσεις και τις αλληλοεπικαλύψεις των εν λόγω επιδομάτων. Εν συνεχεία θα γίνει αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και αναδιανομή.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση των προνοιακών επιδομάτων μπορεί να συνδράμει στην εξεύρεση 1 δις ευρώ που απαιτούνται για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων είναι μνημονιακή δέσμευση της χώρας και όσον αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήδη φαίνεται πως υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι έχουν επιλεγεί 13 δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με στόχο την κάλυψη του 7% του πληθυσμού τους. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, που έχει κόστος 30 εκατ. ευρώ, θα διαρκέσει έξι μήνες, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ενώ, όταν επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, οι ωφελούμενοι θα είναι 700.000 και το κονδύλι θα κυμαίνεται από 850 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

Οι τρεις πυλώνες των νέων κοινωνικών παροχών είναι οι εξής:

– Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αποτελέσει τον πρώτο πυλώνα του νέου «κοινωνικού κράτους».

– Στον δεύτερο πυλώνα εντάσσονται οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας. Σήμερα, εκτός από τα επιδόματα τέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχει και μια σειρά επιδομάτων που παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο αποφασίστηκε ενιαία καταβολή των επιδομάτων αυτών, με κοινή αίτηση από τον δικαιούχο.

– Ο τρίτος άξονας αφορά σε μια σειρά ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ομάδες όπως άστεγοι, μετανάστες, Ρομά κ.λπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης