Οι χθεσινές επιθετικές ρευστοποιήσεις είναι κατανοητές. Άλλωστε, δεν υπήρξαν θετικά νέα, για να «πιαστούν» οι επενδυτές. Στην πραγματικότητα, η άνοδος στα assets ρίσκου τις περασμένες εβδομάδες σχετιζόταν περισσότερο με την υποβάθμιση των χειρότερων σεναρίων, παρά με την πραγματοποίηση θετικών εξελίξεων. Αν και φαίνεται περίεργο, η κατάσταση αυτή στηρίζει το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης του ρίσκου.

Μολονότι οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κάθε άλλο παρά θετική είναι, έχουν καταλήξει ότι οι δεσμεύσεις για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας με κάθε κόστος, μέσω της επιθετικής νομισματικής στήριξης, βοηθά τις αγορές να εξέλθουν από την κρίση χωρίς σημαντικές απώλειες. Πάρτε για παράδειγμα την αμερικανική οικονομία. Ήταν η πρώτη οικονομία που εισήλθε στην παγκόσμια ύφεση και η δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης και της Fed να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα. Η επενδυτική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, όπως αποτυπώνουν οι αποδόσεις των μετοχών, ενώ τα οικονομικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές είναι οι χώρες που υιοθέτησαν αντίστοιχη τακτική και η στρατηγική αυτή επεκτάθηκε σε συντονισμένες δεσμεύσεις παγκοσμίως για στήριξη των οικονομιών. Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι η πρόσφατη συνάντηση των G20. Ωστόσο, κατά την άποψή τους, η Ευρώπη δεν έχει προσεγγίσει με την ίδια επιθετικότητα το θέμα και εξακολουθεί να χρειάζεται ένα επίσημο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η επερχόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αναμένουν συμπεράσματα που θα εκπλήξουν τις αγορές, εμφυσώντας τους την αίσθηση εμπιστοσύνης. Στο παρελθόν υπήρξαν εξαιρετικά απαισιόδοξοι, αν και τώρα, τη στιγμή που μεγάλοι παίκτες, όπως δύο τεράστιοι διαχειριστές κεφαλαίων, αναμένουν κατάρρευση του ευρώ, επιμένουν για επικείμενο ράλι, πιστεύοντας στο αντιθετικό επενδυτικό συναίσθημα.

«Το να κάνεις trading στις αγορές αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς η κάθε αγορά θα βρει τρόπο να εκμεταλλευτεί την κάθε αδυναμία του κάθε trader. Κι ενώ όλοι ταυτίζονται περιμένοντας νέες ρευστοποιήσεις, είναι πιθανό να έρθει η έκπληξη. Κατά την άποψή μου, σύντομα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε ένα επιθετικό σχέδιο για την Ευρωζώνη που θα ανοίξει την επενδυτική όρεξη για ανάληψη ρίσκου τις επόμενες ημέρες. Εκτιμώ ότι μια κίνηση του ευρώ προς το 1,3000 είναι λογική και μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα αναζητήσουμε ευκαιρίες για επιθετικές πωλήσεις» σημειώνει αναλυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης