Παγκόσμιο αντίκτυπο είχε το «ωστικό κύμα» της είδησης της παραίτησης του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Μόλις η είδηση έγινε γνωστή, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κάλυψε τις αρχικές απώλειες και τόσο ο βιομηχανικός δείκτης Ντάου Τζόουνς, όσο και ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq περίπου στις 18.20 ώρα Ελλάδας αμφότεροι κέρδιζαν (ως προς το τέλος της συνεδρίασης, χθες Πέμπτη), 0,29% της αξίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς κέρδιζε την ώρα αυτήν 35 μονάδες φθάνοντας τις 12.265, ενώ ο Nasdaq την ίδια ώρα κέρδιζε 8 μονάδες κι έφθανε τις 2.798,50 μονάδες.

Παρατηρητές σχολιάζουν ότι «στην αρχή της συνεδρίασης οι επενδυτές κάλυπταν θέσεις τους, εν όψει της αβεβαιότητας που εκείνη την ώρα επικρατούσε στην Αίγυπτο».

Μόλις, όμως, πιστοποιήθηκε η παραίτηση του Μουμπάρακ από την προεδρία, είχαμε αμέσως μία ανοδική τάση στην αγορά των μετοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πετρέλαιο

Ο αντίκτυπος της είδησης στην πετρελαϊκή αγορά, σήμανε μία υποχώρηση της τιμής του βαρελιού του αργού πετρελαίου, κατά περισσότερο από ένα δολάριο/βαρέλι των 159 λίτρων.

Δηλαδή, λίγα λεπτά μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του βρετανικού αργού από τη Βόρεια θάλασσα, του Μπρεντ, υποχώρησε στα 100, 40 δολάρια–απώλεια 44 σεντς ως προς το χθεσινό «κλείσιμο».

Εξ άλλου, στην αγορά της Νέας Υόρκης, το βαρέλι του ελαφρού αργού  την ίδια ώρα διαπραγματευόταν στα 85,62 δολάρια – απώλεια 1,11 δολάριο ως προς χθες.

Είναι χαρακτηριστική η διαφορά της τιμής, που εκδηλώθηκε αμέσως μόλις πιστοποιήθηκε ότι ο Μουμπάρακ δεν θα είναι πια πρόεδρος της Αιγύπτου, σχολιάζουν οι αναλυτές. Η αγορά του πετρελαίου προσεκτικά παρακολουθούσε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, συνομολογούν οι ίδιοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης