Σε θέατρο του παραλόγου έχει μετατραπεί πλέον η υπόθεση της Ολυμπιακής. Eξωφρενικοί μισθοί, κομματικά ρουσφέτια, οικογενειακές εξυπηρετήσεις και άφθονο χρήμα στις τσέπες όσων πρόλαβαν να το αρπάξουν, έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας, συνθέτοντας το σκηνικό της διάλυσης του πρώην εθνικού μας αερομεταφορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η Ολυμπιακή περνούσε στον όμιλο MIG οι πελατειακές προσλήψεις έδιναν και έπαιρναν. Προσλήψεις, οι οποίες έγιναν τους τελευταίους μήνες (πριν από την 1η Ιουλίου, οπότε η εταιρεία πέρασε επίσημα στα χέρια του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου), όταν η Ολυμπιακή ήταν ήδη σε φάση ιδιωτικοποίησης και υποτίθεται ότι είχε σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να «φορτώσει» με επιπλέον έξοδα και χρέη την εταιρεία. Γαλάζιες προσλήψεις, που δεν σταμάτησαν όταν η Ολυμπιακή ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και 2 μήνες αργότερα.

Χωρίς δημόσια προκήρυξη, χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, προσελήφθησαν από την κυβέρνηση της ΝΔ 2.200 συμβασιούχοι στον τομέα επίγειας εξυπηρέτησης της Ολυμπιακής. Το ρουσφετολογικό «πάρτι» εν όψει εθνικών εκλογών δεν είχε τελειωμό. Χιλιάδες «κομματικοί» εργαζόμενοι μπήκαν στην εταιρεία ως εποχικοί υπάλληλοι, ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να «αποχαιρετήσουν» την Ολυμπιακή, αφού τότε η εταιρεία θα ετίθετο υπό τον έλεγχο της Marfin Investment Group. Όπως και έγινε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι ότι όσοι προσελήφθησαν την ύστατη στιγμή θα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου με προνόμια, όπως η ένταξή τους σε ειδικό καθεστώς επιδότησης ανεργίας και σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά και η μοριοδότησή τους για μελλοντική πρόσληψη στο Δημόσιο ή η δυνατότητά τους να αιτηθούν τη μεταφορά τους σε άλλο τομέα του Δημοσίου.

Άνθρωποι, που γνωρίζουν καλά «εκ των έσω» την κατάσταση που επικρατούσε χρόνια τώρα στην Ολυμπιακή, κάνουν λόγο για προσλήψεις – μαϊμού, καθώς ούτε το 1/3 όσων προσελήφθησαν από την «πίσω πόρτα» στον αερομεταφορέα δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα. Η πλειοψηφία των προσληφθέντων δεν είχε πατήσει ποτέ -μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου- το πόδι της στα γραφεία, παρά μόνο για να πληρωθεί. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι στενοί συγγενείς ανωτέρων στελεχών της εταιρείας, οι οποίοι βρέθηκαν να φιγουράρουν στη λίστα με τους νεοπροσληφθέντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ είχαν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ο κος Πανταζόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος προσλαμβάνει επιπλέον 7 άτομα, στις 26 Αυγούστου του 2009, προκειμένου να εργασθούν στην Κεντρική Υπηρεσία! Όπως φαίνεται στην παρακάτω επιστολή, που δημοσιεύει σήμερα η Zougla.gr και η οποία έχει ημερομηνία 26-08-09, κάποιοι υπάλληλοι προσελήφθησαν τον Ιούλιο και κάποιοι στις αρχές Αυγούστου. Όλοι όμως θα έμεναν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή προσέλαβαν κόσμο για να δουλέψει για ένα μήνα! Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ήταν απαραίτητοι στην εταιρεία διότι χωρίς αυτούς προφανώς δεν θα μπορούσαν θα διεκπεραιωθούν βασικές εργασίες της Ολυμπιακής. Μαθητευόμενοι Ηλεκτρονικοί, Βοηθοί Λογιστή και απλοί υπάλληλοι ήταν οι «ειδικότητες» που χρειαζόταν άμεσα μια εταιρεία που έμπαινε μέσα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά και η οποία είχε περάσει σε χέρια ιδιώτη!

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, κος Αριστείδης Πανταζόπουλος, με επιστολή του -την οποία παρουσιάζει σήμερα η Zougla.gr- στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, μια ημέρα πριν από τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων, ζήτησε την παράταση της σύμβασης εργασίας 24 ατόμων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2009, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ανιψιός του, κος Δημήτρης Λέλουδας. Στη λίστα της «παράτασης» βρίσκουμε και το όνομα του κυρίου Θεόδωρου Τσιούτσια, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ανήκουν στο εποχικό προσωπικό και είχαν προσληφθεί (ή είχαν ανανεώσει τις συμβάσεις τους) τον περασμένο Ιούλιο, ενώ 5 εξ αυτών προσελήφθησαν με το «εξπρές του Αυγούστου» του κυρίου Πανταζόπουλου. Εντύπωση προκαλεί ότι στη συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν τα ονόματα δυο γυναικών υπαλλήλων από δύο φορές και στη μια περίπτωση μάλιστα με διαφορετικό αριθμό μητρώου. Από τα 24 αυτά άτομα, μόνο 4 εμφανίζονταν στα γραφεία της εταιρείας!


Οι υπόλοιποι 20 απλώς περνούσαν για να παραλάβουν το «φάκελο» με το μισθό.
Εκτός από το σκάνδαλο των εποχικών υπαλλήλων «φαντασμάτων», υπάρχουν κι άλλα περίεργα που συνέβαιναν και συμβαίνουν στα ενδότερα της εταιρείας. Π.χ. συγκεκριμένος εργαζόμενος -όπως φαίνεται από το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η Zougla.gr- είναι απόφοιτος Λυκείου, υπάλληλος της αποθήκης στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, λάμβανε μεικτό μισθό 3.718 ευρώ και υπερωρίες 3.252 ευρώ το μήνα! Οι υπερωρίες του εν λόγω υπαλλήλου μεταφράζονται σε περισσότερα χρήματα από το μισθό του. Αν ένας υπάλληλος αποθήκης έπαιρνε 6.970 ευρώ το μήνα, οι διευθυντές πόσα έπαιρναν;

Γυναίκα υπάλληλος, όπως φαίνεται από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η Zougla.gr, συν τοις άλλοις καρπωνόταν ένα μηνιαίο επίδομα της τάξεως των 130 ευρώ, το οποίο όμως δεν δικαιούταν, αφού από τον Οκτώβριο του 2008 είχε αποχωρήσει από το Οικονομικό Τμήμα στο οποίο εργαζόταν και είχε μετατεθεί σε άλλο τμήμα, όπου κανείς δεν ελάμβανε το συγκεκριμένο επίδομα.

Το έργο των εκκαθαριστών της εταιρείας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Εν τω μεταξύ, κανείς μόνιμος υπάλληλος δεν έχει απολυθεί και όλοι εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά χωρίς να εργάζονται, αφού η εταιρεία βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα από τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος πάνω στο «πτώμα» της Ολυμπιακής. Τα παράνομα επιδόματα, οι μεταθέσεις σε «καλύτερα» τμήματα, οι πληρωμές αργιών και υπερωριών σε υπαλλήλους που δεν τις δούλεψαν ποτέ, οι προαγωγές της τελευταίας στιγμής οι οποίες έφεραν στους «τυχερούς» φουσκωμένες συντάξεις και πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων εργαζομένων είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης