Αποφασισμένοι να δεσμεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων με καταθέσεις μαμούθ στην τράπεζα UBS, είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου, Ελένη Τουλουπάκη, Ιωάννης Δραγάτσης και Χρήστος Τζούρας. Eιδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες,οι δικαστικοί λειτουργοί ξεκινούν εντός της βδομάδας να στέλνουν πια ανά 100 τις κλήσεις προς τους 11.558 καταθέτες της γνωστής λίστας Μπόργιανς

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι μεγαλοκαταθέτες καλούνται πλέον όχι ως μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι για την τέλεση των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλήσεις αρχικά για εμβάσματα άνω του ενός εκατ. ευρώ 

Oι πρώτες κλήσεις αφορούν σε  εμβάσματα  άνω του ενός εκατ. ευρώ. Εισαγγελικές πηγές τονίζουν όμως πως στο εγγύς μέλλον θα ελεγχθούν και χαμηλότερα ποσάOι πρώτες κλήσεις θα αφορούν σε  εμβάσματα  άνω του ενός εκατ. ευρώ. Εισαγγελικές πηγές τονίζουν όμως πως στο εγγύς μέλλον θα ελεγχθούν και χαμηλότερα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα προστέθηκαν 1.000 νέα ονόματα καταθετών στα ήδη 10.558 που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα την οποία έστειλε στις Αρχές το κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχει δηλώσει ότι ταυτοποιήθηκε το 95% των ονομάτων της λίστας ενώ από τα τελευταία ονόματα πιθανόν να προκύψουν σημαντικές υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  
Ειδικό σύστημα αυτοματοποιημένης διαδικασίας  

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι εισαγγελείς, έχουν προσαρμόσει ένα ειδικό σύστημα αυτοματοποιημένης διαδικασίας μέσω του οποίου με το που εμφανίζεται ο καταθέτης:

-Του γνωστοποιείται το έγγραφο της ανωμοτί κατάθεσης του υπόπτου.
-Του γνωστοποιείται το έγγραφο με το ποσό που διατηρεί στην τράπεζα του εξωτερικού.
-Του γνωστοποιείται αναλυτική κατάσταση με τον έλεγχο που έκανε αρμόδιος υπάλληλος για το σύνολο των εισοδημάτων που δήλωσε την τελευταία 15ετία. Αν η απόκλιση είναι εμφανής ο εισαγγελέας θα του ζητεί να συναινέσει και να πληρώσει.

Πώς και πότε δεσμεύονται οι λογαριασμοί 

Εφόσον η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων ποσών στην Ελλάδα και καταθέσεων στο εξωτερικό είναι χαώδης,  η δέσμευση θα γίνεται πριν ο ύποπτος παρουσιαστεί στο γραφείο του εισαγγελέαΣε περίπτωση που ο καταθέτης αρνηθεί και ισχυριστεί πως μπορεί να δικαιολογήσει τα ποσά τότε θα λαμβάνει 20ήμερη προθεσμία με την διαφορά πως δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή έχει πια απλοποιηθεί και γίνεται εντός ολίγων λεπτών.

Εφόσον η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων ποσών στην Ελλάδα και καταθέσεων στο εξωτερικό είναι χαώδης, σύμφωνα με πληροφορίες η δέσμευση θα γίνεται πριν ο ύποπτος παρουσιαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα.

Αν τελικά ο καταθέτης συναινέσει να πληρώσει αυτά που του αναλογούν, τότε θα αίρεται αυτομάτως η δέσμευση των λογαριασμών.

Με απειλές απαντούν οι μεγαλοκαταθέτες

Εν τω μεταξύ με απειλές κατά πάντων προσπαθούν να «φρενάρουν» τις δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών οι μεγαλοκαταθέτες στις λίστες της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές τα πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν με «ύποπτους» λογαριασμούς στο εξωτερικό είναι αποφασισμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα την ώρα που ο κλοιός σφίγγει γύρω τους.

«Πραγματοποιείται στο παρασκήνιο μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση απαξίωσης της έρευνας αλλά και απειλών σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών», φέρεται να δηλώνει πηγή προσκείμενη στις έρευνες. 

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης