Η Ιρλανδία σημειώνει πρόοδο για την έξοδο της από το πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται από την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να εξασφαλίσει μόνιμη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου στα τέλη του επόμενου έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιρλανδία σήμερα.

Ο Craig Beaumont του ΔΝΤ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των πιστωτών της χώρας – ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ότι η Ιρλανδία πέρασε την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιρλανδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά αλλά οι προσπάθειες της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αδιέξοδο εάν οι ευρωπαϊκές αρχές αποτύχουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την αναχρηματοδότηση των τεράστιων ποσών που η χώρα αναγκάστηκε να διοχετεύσει στις τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο Beaumont.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο νέος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να «αποδεχθεί μεγάλης αξίας (για την Ιρλανδία) στην προσπάθεια να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την αναχρηματοδότηση με μετρητά από τον ESM των χρεών της Ιρλανδίας που συνδέονται με τις τραπεζικές διασώσεις ή την αγορά μεριδίων στις ιρλανδικές τράπεζες, πρόσθεσε.

Ο Beaumont δήλωσε επίσης ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν κάνει αδικαιολόγητη ζημιά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ιρλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει καθοδικά το outlook για την ανάπτυξη καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει μειώσει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της Ιρλανδίας. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2013 από 1,4% που είχε προβλέψει τον περασμένο μήνα.

Πηγή:Dow Jones Newswires
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης