Οι δηλώσεις ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι υπάρχουν λόγοι να δοθεί στο νέο μηχανισμό «διάσωσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης η άδεια να λειτουργεί σαν τράπεζα αποτέλεσαν κατά αναλυτές έναν από τους βασικούς λόγους για το ευνοϊκό κλίμα που καταγράφηκε σήμερα στις αγορές.

«Νομίζω ότι υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ αυτού», δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τώρα η ΕΚΤ, η οποία εδρεύει στην Φρανκφούρτη, εκφράζει παγίως την αντίθεσή της στις προτάσεις να δοθεί η δυνατότητα και η εντολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να λειτουργεί σαν τράπεζα.

«Υπάρχουν επίσης κι άλλα επιχειρήματα (υπέρ αυτού), αλλά θα μίλαγα για μια συζήτηση σε εξέλιξη», δήλωσε ο Νοβότνι.

Οι δηλώσεις του συνέβαλαν, σύμφωνα με παρατηρητές, να ανέβουν τα χρηματιστήρια και να βελτιωθεί η ισοτιμία του ευρώ παρά την υποβάθμιση της προοπτικής του ΕΤΧΣ και έξι ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων από τον οίκο Moody’s, την πτώση του δείκτη επιχειρηματικής πίστης στη Γερμανία, τις ανησυχίες ότι η Ισπανία θα χρειαστεί «διάσωση» και το νέο ρεκόρ στα επιτόκια δανεισμού της Μαδρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης