Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ιταλός πρωθυπουργός  Μάριο Μόντι κατηγόρησε ορισμένες «βόρειες» χώρες οι οποίες, κατά την άποψή του, υπονομεύουν την «αξιοπιστία» των αποφάσεων της ευρωζώνης κι ευθύνονται για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και απηύθυνε έκκληση να εφαρμοστούν «γρήγορα» οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 28 και 29 Ιουνίου για την επίλυση της κρίσης. Και μπορεί ο κ. Μόντι να μην τις κατονόμασε ευθέως, ωστόσο όλοι οι αναλυτές έχουν διαβάσει πίσω από τον όρο «βόρειες» χώρες, τις Ολλανδία και Φινλανδία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αιξ-αν-Προβάνς, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, από τους ηγέτες της ευρωζώνης, θα γίνουν γρήγορα πράξη από το Eurogroup, το οποίο συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Μόντι, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οφείλεται κυρίως σε «ανάρμοστες δηλώσεις πολιτικών, βορείων χωρών μελών, που στόχο έχουν ή σε κάθε περίπτωση οδηγούν στη μείωση της αξιοπιστίας όσων το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόντι εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «μπορεί κανείς να καταστρέφει μονομερώς ότι χτίζεται από κοινού».

Υπενθυμίζεται ότι Φινλανδία και Ολλανδία μετά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, αμφισβήτησαν αποφάσεις της, κυρίως τη δυνατότητα παρέμβασης κατά πιο ευέλικτο τρόπο, των μηχανισμών στήριξης, για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ιταλία.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης