Η δημιουργία ενός μοναδικού μηχανισμού ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης, την οποία αποφάσισαν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεών της, «επείγει», καθώς «αποτελεί μια απάντηση στην (σημερινή) κρίση», δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό» και «θα ήταν επιθυμητό να μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα στοιχεία πριν από το τέλος του 2012», σημείωσε ο ίδιος σε συνέδριο στην Εξ-αν-Προβάνς, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι αυτό επείγει, επειδή ένας από τους μηχανισμούς που βρίσκεται στην καρδιά της σημερινής κρίσης είναι η σχέση, που υπάρχει ανάμεσα στις πιστώσεις των τραπεζών και στις πιστώσεις των κρατών», εξήγησε ο Κερέ. «Αυτή είναι μια απάντηση στην κρίση», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημιουργία αυτού του μηχανισμού αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση πρόσβαση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το οποίο και την καθιστά ακόμη πιο επείγουσα».

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν στις 29 Ιουνίου να επιτρέψουν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν δυσκολία, από τον ΕΜΣ, για να μην επιβαρύνεται το χρέος των κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, οι ίδιοι θέλουν προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους ένας μοναδικός εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης, στον οποίο θα εμπλέκεται η ΕΚΤ κατά τρόπο, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό όλες οι αποφάσεις της ευρωζώνης, κυρίως οι περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα, αυτές για μια τραπεζική ένωση, καθώς από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της ευρωζώνης (…) και εν τέλει το μέλλον του ευρώ», κατέληξε ο Κερέ.

Διαβάστε επίσης «Θεμελιώδες» το σχέδιο δημιουργίας τραπεζικής ένωσης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, 20:01

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης