Οι αγορές διατηρούν την «ευαισθησία» τους απέναντι σε διαρροές και φήμες αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Η σπασμωδική αυτή αντίδραση των αγορών, ελλείψει ενός σημαντικού καταλύτη, δικαιολογεί το έντονο ανοδικό ξέσπασμα που σημείωσαν οι επενδύσεις ρίσκου, μετά τη διαρροή του προσχεδίου συμφωνίας για το EFSF, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το EFSF θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών με βιώσιμο χρέος από τη δευτερογενή αγορά, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Επίσης, αναφέρεται ότι στόχος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι να επιτευχθεί τελική συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης έως τα τέλη Νοέμβρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απογοήτευση που μοίρασε το χθεσινό γαλλογερμανικό αδιέξοδο, οι επενδυτές «κρέμονται» κυριολεκτικά από τα χείλη των Ευρωπαίων αξιωματούχων για δηλώσεις που θα ρίξουν λίγο φως στην αβεβαιότητα γύρω από την ευρωπαϊκή απάντηση στην επίλυση της κρίσης χρέους. Το ανοδικό ξέσπασμα που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι οδήγησε το δολάριο σε πτώση, ως το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον απόηχο της διαρροής, οι ισοτιμίες του δολαρίου κινήθηκαν ως εξής: USDCHF -0,82%, NZDUSD +0,59%, USDCAD -0,53%, EURUSD +0,39% και AUDUSD +0,36%.

EURUSD Γράφημα 1-λεπτό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική ήταν και η ανοδική αντίδραση του αργού πάνω από τα 86,70 δολάρια/βαρέλι. Η αγορά πετρελαίου κατευθύνεται από τις πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνει αναλυτής της Commerzbank.

Στη Βρετανία, απρόσμενη άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβρη λόγω της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρονικών ειδών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις λιανικής ενισχύθηκαν 0,6% από πτώση 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ελβετία, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW διαμορφώθηκε στις -54,4 μονάδες έναντι -75,7 μονάδες προηγούμενης μέτρησης. Πάντως, το ελβετικό φράγκο σημειώνει σημαντική ενίσχυση μια ημέρα μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε υπό τη φήμη για σύνδεση της ισοτιμίας ευρώ-φράγκο στο 1,2500.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης