Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Γερμανίας στο «ΑΑA» προέβη η Fitch, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης, το «ΑΑΑ» της Γερμανίας αντανακλά τους ισχυρούς θεσμούς της και υψηλής προστιθέμενης αξίας οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υψηλό διαρθρωτικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών (7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2011-2015) έχει υποστηρίξει την καθαρή εξωτερική πιστωτική θέση της χώρας.

Το κρατικό χρέος (71,8% του ΑΕΠ το 2015) είναι υψηλότερο από το διάμεσο των χωρών με κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ», αλλά βρίσκεται σε καθοδικό πορεία, σημειώνει η Fitch.

Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η Γερμανία έχει επαρκή δημοσιονομικό περιθώρια για να διαχειριστεί την πρόσφατα έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για την αξιολόγησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 1,9% το 2016 και το 2017. Η ισχυρή ανάπτυξη της κατανάλωσης το 2016 θα υποστηριχθεί από το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Αναφορικά με το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 8,3% του γερμανικού ΑΕΠ το 2015 από το 7,5% το 2014, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, ενώ αναμένεται να παραμείνει άνω του 7% του ΑΕΠ για το ορατό μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης