«Η απειλή της τρομοκρατίας μπορεί να έχει επιπτώσεις στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, 17:39
«Η απειλή της τρομοκρατίας μπορεί να έχει επιπτώσεις στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης»
Tον κώδωνα του κινδύνου για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η απειλή της τρομοκρατίας στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης κρούει ο οίκος Standard & Poor’s.

Παρ’ όλ’ αυτά θεωρεί πως προς το παρόν δεν μπορούν να επηρεαστούν οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των συγκεκριμένων οικονομιών.

«Μία έξαρση της τρομοκρατίας, ισλαμιστικής ή άλλου είδους, από μόνη δεν είναι πιθανό να επηρεάσει το αξιόχρεο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης» αναφέρει σε έκθεσή του ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τομέα κρατικού ρίσκου στον αμερικανικό οίκο. «Σταδιακά, ωστόσο, η τρομοκρατία θα μπορούσε να πλήξει έμμεσα τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή και κατά συνέπεια να έχει ενδεχομένως επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση τους» συμπληρώνει.

Μία πρώτη επίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Κρέμερ, θα ήταν οι φόβοι για νέες επιθέσεις στη Γαλλία και άλλες χώρες να πλήξουν τον τουρισμό και όλους τους συνδεόμενους με αυτόν κλάδους, με κυριότερους αυτούς των αερομεταφορών και της αναψυχής. Πλήγμα θα μπορούσε να δεχτεί και το εμπόριο στην περιοχή, ενώ πιθανή θεωρείται η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και η κάμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ενδεχόμενες πιέσεις στην ήδη εύθραυστη ανάκαμψη θα δημιουργούσαν ένα επικίνδυνο σπιράλ επιπτώσεων που φτάνει μέχρι την κοινωνική αναταραχή, όπως προειδοποιεί ο αναλυτής της Standard & Poor’s. «Η ήδη ασθενής ανάπτυξη θα μπορούσε να εξασθενήσει περαιτέρω, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην απασχόληση, με αποτέλεσμα να απειλήσει την κοινωνική συνοχή».

Ένας παράγοντας, πάντως, που θα μπορούσε να αμβλύνει τις πιέσεις για τις οικονομίες της Ε.Ε., είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών για μεγαλύτερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, εξαιτίας της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015, 17:39