Αυξημένη ζήτηση χαρτονομισμάτων των 50 και των 500 ευρώ κατέγραψαν οι τράπεζες το 2011, γεγονός που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδίδει στην ελληνική κρίση χρέους.

Κι αυτό γιατί πλήθος πολιτών έσπευσε στα ΑΤΜ και τα γκισέ των τραπεζών, αποσύροντας καταθέσεις, εν μέσω ανησυχιών για κατάρρευση της οικονομίας και κήρυξη στάσης πληρωμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2011, η κρίση δημόσιου χρέους οδήγησε το 2011 σε αυξημένη απόσυρση χαρτονομισμάτων του ευρώ στην Ελλάδα, ιδίως των 50 ευρώ, τα οποία είναι η υψηλότερη ονομαστική αξία που διατίθεται από τα ΑΤΜ.

Αυξημένη ήταν και η ζήτηση τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για αποταμίευση εκτός τραπεζικού συστήματος, καθώς πολλοί καταθέτες έβγαλαν χρήματα από τις τράπεζες και τα κράτησαν είτε σε θυρίδες είτε σε χρηματοκιβώτια.

Το 2011 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τραπεζογραμματίων των 5, των 10 και των 20 ευρώ ήταν 3% από πλευράς αξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ σημείωσαν την εντονότερη άνοδο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,9%, ενώ ακολούθησαν τα τραπεζογραμμάτια των 100 ευρώ με ρυθμό αύξησης 6,4%.

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είχε τη μεγαλύτερη χρήση σε όλη τη ζώνη του ευρώ, καθώς αντιπροσώπευε το 41% του συνολικού αριθμού των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης