Ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς τους δανειολήπτες ανακοίνωσε η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Αυτό θα επιτευχθεί με ρήτρα ξένου νομίσματος, ενώ στο σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε κατόπιν συμφωνίας με τον τραπεζικό τομέα, θα μπορεί πλέον να προσφύγει η πλειονότητα των χρεωμένων νοικοκυριών.

Το περασμένο έτος, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είχε επιτρέψει την αποπληρωμή των δανείων σε ξένο νόμισμα με προνομιακό, σταθερό, επιτόκιο, επιβάλλοντας στις τράπεζες να αναλάβουν το επιπλέον συναλλαγματικό κόστος. Τότε το μέτρο αυτό έβρισκε εφαρμογή μόνον για όσα φυσικά πρόσωπα είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν εφάπαξ το σύνολο του χρέους τους, δηλαδή μόνον όσους είχαν «στην άκρη» αρκετά χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το νέο σχήμα, το οποίο καταρτίσθηκε από κοινού με την Ένωση Ουγγρικών Τραπεζών (MBSZ), όσοι δανειολήπτες κατέχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα μπορούν να ζητήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 να «παγώσει» η καταβολή των δόσεών τους το ανώτερο για πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2017.

Το μέτρο θα αφορά δάνεια συνολικού ύψους έως 20 εκατ. φλορινίων κατ’ άτομο (δηλ. 68.000 ευρώ), που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αντιπροσωπεύουν το «90% των δανειοληπτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης