Την πιστοληπτική ικανότητα τόσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότηταςόσο και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποβάθμισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, από την κατηγορία Aaa, στην Aa1.

Χαρακτήρισαν δε την προοπτική τους ως «αρνητική», κάτι που σημαίνει ότι μέσα στους ερχόμενους 12 μήνες επιφυλάσσεται να υποβαθμίσει εκ νέου την πιστοληπτική τους ικανότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος συνδέει την κίνησή του αυτή, με την πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου του γαλλικού δημοσίου, αλλά και με τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν εγερθεί, αναφορικά με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες του μηχανισμού, αλλά και του προγενέστερου φορέα, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή τους οι EFSF και ESM αναφέρουν πως δεν συμφωνούν με την απόφαση του οίκου Moody’s.

«Διαφωνούμε με την προσέγγιση του οίκου αξιολόγησης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της το εξαιρετικό ισχυρό θεσμικό πλαίσιο του ΕΜΣ, την πολιτική του δέσμευση και την δομή των κεφαλαίων του», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υποβάθμιση αυτή με κανέναν τρόπο δεν θα εμποδίσει τον ESM να παρέχει βοήθεια στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

Επιμέλεια: Χρονοπούλου Σοφία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης