Οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, είναι σήμερα πολύ καλύτερες από πέρυσι, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Βιέννη.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η οικονομία στην Ευρωζώνη παρουσίασε μέσα στο 2013 συρρίκνωση κατά 0,4%, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη περίπου μιας εκατοστιαίας μονάδας, που δυνητικά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, μόνον για την Κύπρο και τη Σλοβενία προβλέπεται εφέτος συρρίκνωση της οικονομίας τους, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται ανοδική πορεία.

Μερικές μάλιστα χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία, θα μπορούσαν —κατά την άποψή του— να πετύχουν ανάπτυξη δύο εκατοστιαίων μονάδων, αν και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός ως προς αυτό στις εκτιμήσεις του, κάνοντας λόγο για κάπως χαμηλότερο ποσοστό.

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ επισήμανε επίσης πως στην ανάκαμψη της οικονομίας έχει συμβάλει και η προσεκτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης