Κνοτ: Η ΕKT πρέπει να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Σεπτέμβριο του 2018

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017, 02:54
Κνοτ: Η ΕKT πρέπει να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Σεπτέμβριο του 2018
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Σεπτέμβριο του 2018, αφού πέτυχε τον στόχο της για τον πληθωρισμό, έκρινε ο Κλάας Κνοτ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης και ένα από τα γεράκια σε θέματα νομισματικής πολιτικής στον θεσμό.

Ο Κνοτ με αυτή του την τοποθέτηση εναντιώθηκε ανοικτά στην επίσημη θέση της ΕΚΤ, την οποία έχει εκφράσει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ότι δηλαδή είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ότι το πρόγραμμα για την τόνωση της οικονομίας πέτυχε τον στόχο του, επειδή η ευρωζώνη χρειάζεται φθηνές πιστώσεις ώστε ο πληθωρισμός να φθάσει στον στόχο που έχει οριστεί (σχεδόν 2%).

Η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων, ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και ταυτόχρονα μείωσε τον όγκο των αγορών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να το παρατείνει για περισσότερο εάν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.

Όμως ο Κνοτ, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα το πρόγραμμα, θεωρεί ότι η πτώση των τιμών έχει αποτραπεί και ότι τα επιχειρήματα για τη συνέχιση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης έχουν πλέον αναιρεθεί.

«Με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού να έχει καθαρά φύγει από την οθόνη του ραντάρ, το κύριο σκεπτικό για τη χρησιμότητα του προγράμματος αγοράς αξιόγραφων έχει πλέον πάψει να στέκει», δήλωσε. «Ο φόβος ότι θα υπάρξει υποτροπή λόγω του υποτιθέμενου πρόωρου τερματισμού των αγορών αξιόγραφων μοιάζει μάλλον υπερβολικός».

Ο Κλάας Κνοτ εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρξει ένας «πλήρης σταδιακός τερματισμός» των αγορών «από τον Σεπτέμβριο και μετά», ενώ συμπλήρωσε πως η ιδέα ότι το QE πρέπει να παραταθεί για να «ρυθμιστεί επακριβώς» ο πληθωρισμός, ο οποίος υπολογίζεται πως το τρέχον διάστημα ανέρχεται στο 1,4%, είναι «τουλάχιστον συζητήσιμη».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017, 02:54