Κερδίζουν οι δανειολήπτες, αλλά χάνουν οι καταθέτες από τη νέα μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο 0,05%, από 0,15% που είναι ιστορικό χαμηλό, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων, που για πρώτη φορά στην ιστορία είχε μειωθεί πριν από δύο μήνες σε αρνητικά επίπεδα, μειώθηκε περαιτέρω στο -0,2%.

Οι δανειολήπτες ευνοούνται από τη μείωση του βασικού επιτοκίου, καθώς υπολογίζεται ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια (συνδεδεμένου με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ), «ψαλλιδίζεται» κατά μερικά ευρώ.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι αυτό με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες της Eυρωζώνης. Με το επιτόκιο αυτό είναι συνδεδεμένα τα παλαιότερα δάνεια τα οποία έχουν και μικρότερο περιθώριο (από 1 έως 2 μονάδες). Για τα δάνεια, λοιπόν, που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση του τελευταίου συνεπάγεται αυτόματη μείωση του τελικού επιτοκίου που πληρώνει ο δανειολήπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, ζημιώνονται οι καταθέτες, αφού η ΕΚΤ «χρεώνει» τις τράπεζες για την τοποθέτηση χρημάτων σε αυτήν. Ως αποτέλεσμα, οι καταθέτες θα δουν την απόδοση που τους προσφέρεται για τις καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες να μειώνεται.

Ποσοτική χαλάρωση 500 δισ. ευρώ συζητά η ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκάλυψε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητά τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει πιθανότατα το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εκτός κι εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 15:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης