Εμπόδια στο μέτρο της απόσυρσης παλαιών οχημάτων και της αντικατάστασής τους με νέα, υψηλής τεχνολογίας φέρονται να βάζουν οι Θεσμοί. Ήδη στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις σχετικά με τη συνέχιση της εν λόγω διαδικασίας, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει την σχετική διάταξη για την παράταση του μέτρου.

Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις σχετικά με τη συνέχιση της εν λόγω διαδικασίας, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει την σχετική διάταξη για την παράταση του μέτρουΠληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν αντιρρήσεις, καθώς εκτιμούν ότι η ρύθμιση δεν πρόκειται να φέρει τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα, από τη στιγμή που, όπως λένε, θα χαθούν περισσότερα φορολογικά έσοδα συγκριτικά με αυτά που θα εισπραχθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι ούτως ή άλλως η αγορά αυτοκινήτου φέτος θα κάνει «χαμηλές πτήσεις» λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, η απόσυρση δεν θα αυξήσει τη ζήτηση.

Παράγοντες της αγοράς πάντως επισημαίνουν τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις που θα έχει η διακοπή της απόσυρσης παλαιών οχημάτων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι έμποροι αυτοκινήτων θα περιορίσουν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις εργασίας να κινδυνεύσουν να χαθούν.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, τα οποία παρουσιάζει η Ημερησία, καταδεικνύουν ότι από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τα τέλη του 2015, είχαν αποσυρθεί περί τα 450.000 οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προβλέπει η απόσυρση

Η απόσυρση προβλέπει απαλλαγή 50% – 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου οχήματος βάσει του κυβισμού του νέου – προς ταξινόμηση- αυτοκινήτου.

Έτσι το όφελος διαμορφώνεται ως εξής:

-Έως 300 ευρώ για αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 6.000 ευρώ
-Έως 960 ευρώ για αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κ.ε. και φορολογητέα αξία έως 8.000 ευρώ
-Έως 1.430 ευρώ για αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κ.ε. και φορολογητέα αξία μέχρι 11.000 ευρώ
-Έως 2.800 ευρώ για αυτοκίνητο από 1.601 έως 2.000 κ.ε. και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ειδικά κλιμάκια τελωνείων πραγματοποιούν ελέγχους για να εντοπιστούν εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί τέλος ταξινόμησης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης