«Όχι στη δασμολόγηση ηλιακών πάνελ από την Κίνα»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 18:26
«Όχι στη δασμολόγηση ηλιακών πάνελ από την Κίνα»
Η Γερμανία απέρριψε σήμερα την πρόταση των Βρυξελλών για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας στο τομέα των φωτοβολταϊκών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ υποδεχόμενος στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

«Κατά την άποψή μας, τα μέτρα δεν είναι πλέον απαραίτητα και για αυτό η Γερμανία είπε όχι», ανέφερε ο Ρέσλερ στην ομιλία του, πριν από το γεύμα που ακολούθησε με τον Λι και Κινέζους και Γερμανούς επιχειρηματίες.

Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι την Παρασκευή το Βερολίνο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει κατά δέκα ώρες την προθεσμία που της είχε δώσει για να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό γιατί η γερμανική κυβέρνηση ήθελε «να κάνει διάλογο με τους φίλους και τους εταίρους» της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις χώρες μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την προσωρινή επιβολή φόρου 47% -κατά μέσο όρο- στα ηλιακά πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, με σκοπό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που απειλούνται με εξαφάνιση και καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του Πεκίνου.

Στις ομιλίες τους πριν από το γεύμα, τόσο ο Λι όσο και ο Ρέσλερ τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των αγορών, προς το συμφέρον και των δύο χωρών, των μεγαλύτερων εξαγωγέων παγκοσμίως.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 18:26