Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ επανέλαβαν ανώτατες πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου Eco Mobility που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού έκπτωσης 15% που ισχύει σήμερα για τους συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών πελάτες της ΔΕΗ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό είναι ζήτημα εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο. Πρόσθεσαν ακόμη ότι η ενδεχόμενη υιοθέτηση ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι και η ίδια η ΔΕΗ υπογραμμίζει πως με την προσθήκη της ρήτρας δεν θα καλύπτεται το σύνολο του επιπλέον κόστους που έχει επωμιστεί από την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η πηγή ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΗ δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δανείζεται επαρκώς τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των κινήτρων (επιδοτήσεις, φορολογία, χρηματοδότηση κ.ά.) που θα ισχύσουν προκειμένου να ενθαρρυνθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Παράλληλα, θα διαμορφωθεί και θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει πληθώρα θεμάτων για τις υποδομές και τη λειτουργία των αγορών ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, όπως είπε, βρίσκεται στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, τόσο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας όσο και στην απανθρακοποίηση και την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Για να επιτευχθούν οι στόχοι στις μεταφορές θα πρέπει το 2030 ένα στα δέκα οχήματα να είναι ηλεκτροκίνητο» υπογράμμισε ο υπουργός. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στα νησιά τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ειδικά για τα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν. «Έχουν πυκνώσει οι επαφές με εταιρείες που έχουν την τεχνολογία και μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτόν τον στόχο. Είχαμε επαφές και με την Tesla για την εφαρμογή βιώσιμων σχεδίων στα νησιά» σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Επιπλέον σε αποστάσεις όπου είναι εφικτό θα ευνοηθεί και η ηλεκτροκίνηση πλοίων με την εκτέλεση έργων υποδομής σε συγκεκριμένα λιμάνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης