Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι έθεσε το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας -το οποίο βρίσκεται σήμερα στη βαθμίδα BB- σε αρνητική προοπτική, επισημαίνοντας ότι μπορεί να το μειώσει «τους επόμενους μήνες», όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζεται όσον αφορά την πορεία εξισορρόπησης εκ νέου των πορτογαλικών δημοσιονομικών και ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα δανεισμού της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) της Πορτογαλίας ενδέχεται να καθυστερήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μειώσουμε το αξιόχρεο (της Πορτογαλίας) κατά την πορεία των επόμενων μηνών», εάν η μείωση των ελλειμμάτων, η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή η πολιτική αβεβαιότητα οδηγήσουν στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης, ανέφερε ο οίκος.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές αφού η Λισαβόνα άντλησε 1,3 δισ. ευρώ με υψηλότερα επιτόκια διαθέτοντας ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του πορτογαλικού δημοσίου, σε μία δημοπρασία η οποία χαρακτηρίστηκε δοκιμασία των διαθέσεων των επενδυτών.

Η κατάσταση της οικονομίας και η πολιτική σταθερότητα της Πορτογαλίας δημιουργούν αρκετές αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές στα μέσα του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λισαβόνα διέθεσε ομόλογα διάρκειας 18 μηνών με απόδοση 2,3%, από 1,6% τον Ιούνιο, ενώ η απόδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκε ακόμα περισσότερο, στο 1,08% από 0,8% τον Αύγουστο. Ο αναλυτής Φιλίπε Σίλβα της τράπεζας Carregosa χαρακτήρισε την αύξηση των επιτοκίων «σημαντική».

Τα κόστη δανεισμού της Πορτογαλίας ανεβαίνουν ξανά το τελευταίο διάστημα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς της χώρας ξεπέρασε το 7% σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης συμμαχίας της Πορτογαλίας Πάουλο Πόρτας δήλωσε ότι η Λισαβόνα ενδέχεται να ζητήσει μια «προληπτική» δανειακή στήριξη από την ευρωζώνη ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία επανόδου της χώρας στις αγορές δανεισμού, ενώ απέκλεισε το να επιδιωχθεί ένα δεύτερο μνημόνιο. Απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λισαβόνα να ζητήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης. Αλλά αν τα κόστη δανεισμού παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα —έγραψε η εφημερίδα Publico— το δεύτερο δάνειο ίσως αποδειχθεί μονόδρομος.

Η δημοπράτηση των ομολόγων και των εντόκων γραμματέων σημειώθηκε ενώ στη χώρα βρίσκεται κλιμάκιο της τρόικας σε αποστολή αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος της Πορτογαλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης