Οριακή συρρίκνωση 0,1% εμφάνισε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του έτους από το προηγούμενο τρίμηνο, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, εξέλιξη που αποτελεί και τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,6%. Η οικονομία της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2012.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 το ΑΕΠ εμφάνισε οριακή ανάπτυξη 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ υποχώρησε κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε κατά το γ΄ τρίμηνο με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται μόλις 0,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το β΄ τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,3%, ενώ το α΄ τρίμηνο κατά 0,5%.

Την ίδια στιγμή η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,2% το γ΄ τρίμηνο, έναντι του αμέσως προηγούμενου όπου είχε συρρικνωθεί οριακά κατά 0,1%.

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% το γ΄ τρίμηνο, ενώ το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο, από το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Πορτογαλία το ΑΕΠ υποχώρησε 0,8% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σε υψηλό ποσοστό, 0,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Κύπρου στο γʼ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης