Συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας επιδιώκει πλέον ο Υπουργός Οικονομίας  Γ. Αλογοσκούφης. Ωστόσο, από το πρωί βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά αιτημάτων από τους εργαζoμένους και τις επιχειρήσεις, που εάν ικανοποιηθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ήδη πενιχρών δημοσίων εσόδων και σε κάθε περίπτωση τη αύξηση του ελλείμματος.

Πάντως, η κρίση στην οικονομία είναι μεγάλη και εξαπλώνεται με μη προβλέψιμους ρυθμούς. Απόδειξη είναι και το άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 4%, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το περασμένο διάστημα. Παράλληλα, στη χώρα μας εκτιμάται ότι ο δείκτης τιμών θα ξεπεράσει εύκολα το 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδοχικές συναντήσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ έχουν στόχο την εξασφάλιση της συμβολής τους στην αναχαίτιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με τα όποια μέτρα στήριξης των εισοδηματικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων, που θα ληφθούν το Σεπτέμβριο.

Η ΓΣΕΕ ζητά μέτρα για την άμεση οικονομική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων(πέριξ του αφορολόγητου ορίου), αλλά και μέτρα συγκράτησης της ανοδικής πορείας των τιμών στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ συνεχίζουν να πιέζουν για άρση των έμμεσων επιβαρύνσεων επί των τιμών από φόρους, τέλη, αλλά και να ανοίξει στον ανταγωνισμό υπηρεσίες και επαγγέλματα που παραμένουν «κλειστά» και ωθούν ανοδικά τις τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας καταδεικνύουν με τον πιο απογοητευτικό τρόπο το μέγεθος της κρίσης και στην Ελλάδα:

* Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται από το 4%, που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΟ, στο 3,6%, σύμφωνα με την εκτίμηση του περασμένου Απριλίου. Με βάση την πορεία των επιμέρους μεγεθών του ΑΕΠ στους μήνες από τον Απρίλιο και μετά, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αναθεώρηση.

* Ο προϋπολογισμός βρέθηκε εκτός τροχιάς μόλις στο τετράμηνο, ενώ και τους επόμενους δύο μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε.

* Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο θα παραμείνει στην περιοχή του 4,9%, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία, αλλά και το μέσο πληθωρισμό του 2008. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο αναθεωρημένος στόχος του ΥΠΟΙΟ για μέσο πληθωρισμό το 2008 3,5%, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα κινηθεί άνω του 4%. Στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ο μέσος πληθωρισμός «κλείνει» στο 4,5%.

* Η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο αυξήθηκε 2%, αλλά συνολικά στο τετράμηνο παρουσιάζει μείωση 1,2%. Ο τζίρος των βιομηχανικών επιχειρήσεων παρουσίασε θετικά σημάδια τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε 20,3% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν 17,1%.

* Οι εξαγωγές στο πρώτο τετράμηνο εμφανίζουν μείωση 4,6%, ενώ η μείωση και των εισαγωγών κατά 4,4% περιόρισε το εμπορικό έλλειμμα, αλλά τα προβλήματα είναι εμφανή.

* Η οικοδομή, τομέας που παραδοσιακά στήριξε την οικονομική ανάπτυξη, παρουσιάζει πτώση 21,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ τον Μάρτιο η πτώση έφτασε στο 50%.

* Οι λιανικές πωλήσεις στην αγορά παρουσιάζουν μείωση σε πραγματικές τιμές στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 0,3%, με τις πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων να κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ μειώνεται οι τζίρος των καταστημάτων εκτός κύκλου διατροφής.

* Το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας συνεχίζει την ανοδική του πορεία και θα παραμείνει και φέτος στα επίπεδα (ρεκόρ) του 14% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2007.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης