Τη δημιουργία Yπ. Οικονομικών για την Ευρωζώνη προτείνει ο Κερέ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:29
Τη δημιουργία Yπ. Οικονομικών για την Ευρωζώνη προτείνει ο Κερέ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Υπουργείο Οικονομικών για την Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να δείξουν ότι επιθυμούν το ευρώ να αποτελέσει μια διαρκή επιτυχία.

Ο Κερέ ζήτησε «ισχυρή πολιτική δέσμευση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης προκειμένου να δοθεί στην κοινή γνώμη, τις επιχειρήσεις και τις αγορές ένα ισχυρό μήνυμα ότι λαμβάνουμε στα σοβαρά το να καταστήσουμε το ευρώ μια επιτυχία με διάρκεια».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ιδέας δημιουργίας ενός Υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, ένα βήμα στο οποίο θα αντιδράσουν πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες θέλουν να προστατεύσουν την αυτονομία τους.

«Ένα στοιχείο εδώ θα είναι η ενδυνάμωση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωζώνης με ένα Υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης, είτε αυτό τελεί εντός της Επιτροπής είτε είναι αυτόνομο όργανο» είπε.

«Ακόμη ένα στοιχείο θα είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική νομοθετική ικανότητα σε επίπεδο Ευρωζώνης και θεσμοί που λειτουργούν προς το συμφέρον της Ευρωζώνης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να είναι υπόλογοι σε αυτή» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Μπενουά Κερέ υποστήριξε ότι προκειμένου η ανάκαμψη της Ευρώπης να καταστεί διαρθρωτική και κατά συνέπεια να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη και να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία, δεν επαρκούν από μόνες τους οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 13:15