Η ανακοίνωση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι η απόφαση για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα ληφθεί κανονικά αύριο, παρά την ένσταση που εξέφρασε μέλος του χριστιανοδημοκρακτικού κόμματος CSU, ήρθε ως ανακούφιση στις αγορές κατά τις πρώτες ώρες της ευρωπαϊκής συνεδρίασης.

Το ευρώ ενισχύθηκε και πάλι πάνω από το 1,2800 έναντι του δολαρίου, αν και δυσκολεύεται να διατηρήσει αυτό το επίπεδο. Η ελβετική τράπεζα UBS αναβάθμισε σήμερα τη μηνιαία πρόβλεψή της για το ζεύγος υπό το επιχείρημα του σχεδίου απεριόριστης δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο 1,3000 από το 1,2500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισοτιμία στερλίνας / δολαρίου δοκίμασε νωρίτερα σε υψηλά τεσσάρων μηνών που κατέγραψε την Παρασκευή στο 1,6033 μετά την εντυπωσιακή συρρίκνωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο στη Βρετανία και το ρεκόρ των εξαγωγών (λόγω των εξαγωγών εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η ισοτιμία του δολαρίου με το γιεν δοκίμασε το 78,00 προς τα κάτω, ενώ το δολάριο συνεχίζει να δέχεται πιέσεις ενόψει τόσο της αυριανής απόφασης στη Γερμανία όσο και της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την ερχόμενη Πέμπτη.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει μεταφερθεί και στην Ελλάδα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, να απορρίπτει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης