Ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα του Βελγίου, στην τοποθεσία Λάνγκερλο, έκλεισε στις 30 Μαρτίου, σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για ένα καύσιμο που μόλις το 1994 αντιπροσώπευε το 27% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το Βέλγιο γίνεται η έβδομη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκαταλείπει τον άνθρακα, μετά την Κύπρο, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλείσιμο του σταθμού μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Βελγίου κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια τόνους ετησίως, πάνω από το 1% του συνόλου εκπομπών της χώρας.

Στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα προχωρούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο το 2020 για το κλείσιμο όλων των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία το 2025, και η Φινλανδία κάποια στιγμή την επόμενη δεκαετία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως περισσότερο από το 80% των αποθεμάτων άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να παραμείνει αχρησιμοποίητο, προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, το διεθνώς συμφωνημένο ανώτατο όριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, παρά το κλείσιμο αρκετών σταθμών, ο άνθρακας διατηρεί σημαντικό μερίδιο του ενεργειακού μίγματος στην Ευρώπη, χάρις και στην τρέχουσα χαμηλή τιμή του. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., χρησιμοποιεί άνθρακα για περισσότερο από το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην Πολωνία το ποσοστό αυτό είναι 85%, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης