Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται και πάλι η ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά έχει την ατυχία να… πρωταγωνιστεί στην πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων.

Αυτή την φορά η θρυαλλίδα ήταν ένα οπωσδήποτε ανησυχητικό εσωτερικό email από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών. Το email αυτό κατέγραφε, χωρίς πολλές περιστροφές, τα οικονομικά προβλήματα της Επιχείρησης, με βάση την αποτύπωση των μεγεθών του α’ τριμήνου τα οποία όμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ζημιές της ΔΕΗ για το πρώτο τέταρτο του έτους ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2018.

Το λειτουργικό περιθώριο της Επιχείρησης είναι αρνητικό, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ ποσό που είναι αναγκαίο προκειμένου να διατηρηθούν σε υγιή επίπεδα οι κεφαλαιακοί της δείκτες. Εάν δεν συμβεί αυτό η Επιχείρηση αντιμετωπίζει ζήτημα με την ενεργοποίηση ρητρών στις δανειακές της συμβάσεις που καθιστούν απαιτητά τα δάνεια άμεσα.

Η Διοίκηση από την πλευρά της παραδέχεται, ότι υπήρξαν για τη ΔΕΗ έκτακτα έξοδα και απρόβλεπτες εξελίξεις που δεν επέτρεψαν στην Επιχείρηση να επιτύχει το turnaround στα ζημιογόνα μεγέθη του 2018. Ο σχεδιασμός δηλαδή έπεσε έξω και μάλλον προεξοφλείται ότι μέχρι το φθινόπωρο δεν πρέπει να περιμένει κανείς θεαματικά θετικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΕΗ αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την οικονομία και δεν πρόκειται αυτός να απομειωθεί με την πολιτική αλλαγή, αν αυτή προκύψει στις επικείμενες εκλογές.

Κατηγορηματική διάψευση από την διοίκηση της ΔΕΗ

Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα, επισημαίνει η επιχείρηση σε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα για την οικονομική της κατάσταση.

   Τονίζει επίσης ότι εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

   Αναλυτικά η ΔΕΗ σημειώνει τα εξής:

   1. «Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

   2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά.
Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.

   3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence), που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία.
Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

   4. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

   5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της».

Η αντίδραση του υπουργείου Ενέργειας

Για κινδυνολογία από τη Νέα Δημοκρατία για το μέλλον της ΔΕΗ κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Το ΥΠΕΝ αναφέρεται επίσης σε επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αναλυτικά το ΥΠΕΝ επισημαίνει τα εξής:

«Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού μεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας να εμφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της».

«Σε τραγική κατάσταση οδήγησε την ΔΕΗ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς» τονίζει το Κίνημα Αλλαγής

«Τα σημερινά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησε την ΔΕΗ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς, με κίνδυνο για την ίδια την επιχείρηση και για την Οικονομία», σχολίασε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «μόνο ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός και οι ανεύθυνοι υπουργοί του θα εκχωρούσαν σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς Αντάλλαγμα, το 50% των πελατών της ΔΕΗ, δηλαδή το 50% των εσόδων και κερδών της».

Επίσης, σημειώνει ότι «οι εμβαλωματικές λύσεις που επιχειρούνται δεν προσφέρουν διέξοδο και δεν θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τους υπαίτιους για την απαξίωση της ΔΕΗ. Η αξία της εξαϋλώθηκε μέσα στα 5 αυτά χρόνια (από τα 2,5 δισ. το 2014, στα μόλις 300 εκ. ευρώ σήμερα)».

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει λύση για την ΔΕΗ, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης