Κ. Παπανάτσιου: Έρχονται νέες αλλαγές στις αντικειμενικές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, 13:13
Κ. Παπανάτσιου: Έρχονται νέες αλλαγές στις αντικειμενικές
Στην επιβεβαίωση της μεταμνημονιακής δέσμευσης για νέες παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες τα επόμενα χρόνια προχώρησε η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Οι αντικειμενικές αξίες εναρμονίστηκαν με τις εμπορικές και διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις. Για να σταθεροποιηθούν η αγορά και οι τιμές, θα κάνουμε την εναρμόνιση που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα είναι άμεση στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων είπε ότι «αν τα δημοσιονομικά μας είναι ξεκάθαρα, όπως περιμένουμε, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν οι περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου».

Αναφερόμενη αναλυτικά στον ΕΝΦΙΑ και στις αντικειμενικές αξίες, η κ. Παπανάτσιου ξεκαθάρισε πως «βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαγραφούν", επικρίνοντας την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη περί απόφασης του ΣτΕ και διαγραφής ληξιπρόθεσμων μετά την πενταετία».

«Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μιλάνε με τους εταίρους και μέχρι τέλος Οκτώβρη θα έχουμε αποφασίσει τι θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα που δεν είναι αναπτυξιακά, δεν εξυπηρετούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη χώρα ούτε και τους πολίτες», τόνισε προσθέτοντας:

«Το αφορολόγητο θα το επανεξετάσουμε, θα τεθούν όλα μαζί, και θα δούμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει να το αποσύρουμε ή να το εφαρμόσουμε. Μιλάμε για το 2020, με οδηγό τα δημοσιονομικά του 2019».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ (30% την πρώτη χρονιά στη μικρή αξία περιουσίας και την επόμενη 50%) η κ. Παπανάτσιου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι έκπτωση 30% σε όλες τις περιουσίες, που σημαίνει ίδια έκπτωση σε μικρό σπιτάκι, όπως και σε περιουσία του ενός εκατομμυρίου. ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, δεν είναι τέλος, είναι ποσό μικρότερο από τις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης προς τους Δήμους, άρα θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει εάν θέλει να μειώσει τις επιχορηγήσεις των Δήμων που παίρνουν μεγαλύτερο ποσό από τα 2 δισ.», ανέφερε η Κατερίνα Παπανάτσιου, εκτιμώντας ότι έτσι «θα αναγκαστούν οι Δήμοι να αυξήσουν τις εισφορές για να έχουν το ποσό που πρέπει για την κατανομή των 2 δισ.».

Σχετικά με τις 120 δόσεις για μισθωτούς συνταξιούχους, η υφυπουργός υπενθύμισε ότι έχουν από φέτος τις 12 δόσεις.
«Θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια βοήθεια, αλλά οι συγκεκριμένες οφειλές του 2018 πρέπει να έχουν εξοφληθεί», διευκρίνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, 13:13