Παγκόσμια Τράπεζα: Κονδύλια 200 δισ. δολαρίων για την κλιματική αλλαγή

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 08:36
Παγκόσμια Τράπεζα: Κονδύλια 200 δισ. δολαρίων για την κλιματική αλλαγή
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση κονδυλίων, ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων, από το 2021 έως το 2025, για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το συγκεκριμένο ποσόν είναι «διπλάσιο» απ' ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση αυτή, η οποία έγινε μετά την έναρξη της 24ης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία (COP24), «στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να κάνει και εκείνη το ίδιο», ανέφερε η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευθεί να χορηγήσουν χρηματοδότηση (από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους) ύψους 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο, από σήμερα έως το 2020, για τις πολιτικές για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, παρότι αυξάνεται η ροή κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι χώρες του Νότου ζητούν πιο σαφείς δεσμεύσεις από τον Βορρά.

Ενώ οι χρηματοδοτήσεις για το κλίμα επικεντρώνονται στην πλειονότητά τους στις δράσεις για μείωση των εκπομπών του αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Τράπεζα αποφάσισε να επιμείνει στο σχέδιό της για το 2021-2025 για τη στήριξη της προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες, αλλά επίσης και να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις συνέπειες, που είναι συχνά πιο δραματικές για τους φτωχότερους του πλανήτη» σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για αυτόν τον λόγο, «για πρώτη φορά», το ήμισυ από τα 100 δισ. δολάρια άμεσων κεφαλαίων της Τράπεζας θα δοθεί σε έργα προσαρμογής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 08:36