H Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα άρει τους δασμούς εισαγωγής σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και θα αποφύγει το λεγόμενο σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση ενός Brexit άνευ συμφωνίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά, τα οποία είπε ότι θα είναι προσωρινά, εν όψει της ψηφοφορίας σήμερα το βράδυ στη Βουλή για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, μια προοπτική που έχει ανησυχήσει πολλούς εργοδότες, καθώς πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, οπότε και θεωρητικά θα γίνει το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη μια δεύτερη, βαριά ήττα στο κοινοβούλιο αργά χθες για τη συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε με την Ε.Ε., αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα απότομο, οικονομικά επιζήμιο Brexit χωρίς μεταβατική συμφωνία. Ωστόσο, οι βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν ένα Brexit άνευ συμφωνίας και στη συνέχεια, αύριο, να ψηφίσουν υπέρ του να αιτηθούν μια καθυστέρηση στο Brexit.

Βάσει του σχεδίου για τους δασμούς στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με ισχύ έως και 12 μήνες, το 87% των συνολικών εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει αξίας δεν θα υπόκειται σε δασμούς, συγκριτικά με το 80% σήμερα.

Το νέο σύστημα θα σημαίνει ότι το 82% των εισαγωγών από την Ε.Ε. θα είναι αδασμολόγητες, από το 100% σήμερα, ενώ το 92% των εισαγωγών από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν θα υπόκειται σε δασμούς στα σύνορα, συγκριτικά με το 56% σήμερα. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να ισχύουν κάποια μέτρα προστασίας για τους Βρετανούς παραγωγούς, όπως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους εκτροφείς βοοειδών, προβάτων, χοίρων, πουλερικών και τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση των δασμών εισαγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα θα αμβλύνει το πλήγμα για τους Βρετανούς καταναλωτές από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο μάλλον θα προκαλέσει σημαντική πτώση της στερλίνας και θα καταστήσει ακριβότερες τις εισαγωγές.

Παράλληλα, ωστόσο, φέρνει πολλές εταιρείες μεταποίησης αντιμέτωπες με φθηνότερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και, εάν διατηρηθεί το σύστημα αυτό, οι χαμηλοί ή οι μηδενικοί δασμοί θα στερήσουν από τη Βρετανία πιθανά επιχειρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Στα ιρλανδικά σύνορα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέους ελέγχους για τα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση ενός Brexit άνευ συμφωνίας, τονίζοντας ότι το σχέδιο είναι προσωρινό και μονομερές.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βόρειας Ιρλανδίας» ανέφερε σε ανακοίνωση η Κάρεν Μπράντλεϊ, η Βρετανίδα υπουργός αρμόδια για τη Βόρεια Ιρλανδία. «Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να είναι μόνο προσωρινές και βραχυπρόθεσμες» πρόσθεσε.

Η Βρετανία θα επιδιώξει επειγόντως συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιρλανδική κυβέρνηση για να συμφωνήσει μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο. Τα προϊόντα που θα περνούν τα σύνορα από την Ιρλανδία στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκεινται σε νέο καθεστώς δασμών εισαγωγής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης