Αβέβαιο θεωρεί το μέλλον του ευρώ ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Βολφγκανγκ Μίνχαου, ο οποίος εκτιμά πως οι πιθανότητες διάλυσης της νομισματικής ένωσης στον ευρωπαϊκό χώρο είναι περισσότερες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποια ήταν η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η πιθανότητα αυτή είναι υψηλότερη σήμερα. Πριν από δύο χρόνια όσοι έκαναν προβλέψεις είχαν την ελπίδα μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Τώρα ξέρουμε ότι δεν συνέβη, ούτε πρόκειται να συμβεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο γνωστός αρθρογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τη θέση του πως «η λιτότητα ήρθε για να μείνει» στη ζώνη του ευρώ εξέφρασε ο Βολφκανγκ Μίνχαου, γνωστός αρθρογράφος των FT με σημερινό του δημοσίευμαΗ θέση αυτή του αρθρογράφου έρχεται σε σύγκρουση με την παγιωμένη θέση των ευρωπαϊκών φορέων χάραξης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής ότι «η επιβίωση του ευρώ δεν τίθεται πλέον σε αμφιβολία». Ο Βολφκανγκ Μίνχαου ξεκαθαρίζει πως «η λιτότητα ήρθε για να μείνει» στη ζώνη του ευρώ, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ και κάνοντας την πρόβλεψη για ένα μικρό πρόγραμμα ποσοτικής «χαλάρωσης». Παράλληλα, αναφέρει πως η εμμονή των Ευρωπαίων ηγετών στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν ευνοεί μακροπρόθεσμα την εγχώρια ζήτηση, επηρεάζοντας τις οικονομίες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

«Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για μια οικονομική κρίση, αλλά τουλάχιστον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση της απειλής με τη δημιουργία μηχανισμών στήριξης. Ωστόσο, σήμερα, η Ευρωζώνη δεν έχει έναν μηχανισμό για να αμυνθεί κατά μιας παρατεταμένης ύφεσης» προσθέτει, υπογραμμίζοντας επίσης πως «σε αντίθεση με πριν από δύο χρόνια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καμία όρεξη να δημιουργήσουν έναν τέτοιο μηχανισμό σήμερα».

Η λιτότητα, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι και ο… Τσίπρας

«Οι βασικοί πρωταγωνιστές σήμερα δεν είναι οι διεθνείς επενδυτές, αλλά οι εξεγερμένοι εκλογείς που πιθανόν να ψηφίσουν μια νέα γενιά ηγετών και οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να υποστηρίξουν περιφερειακές κινήσεις ανεξαρτησίας» προσθέτει, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την ενδυνάμωση των εκλογικών επιδόσεων της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Έτσι κάνει και το “Podemos” στην Ισπανία, με τον τρομερό νεαρό ηγέτη του, Πάμπλο Ιγκλέσιας» επισημαίνει ακόμα στο κείμενό του.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης