Kρατική παρέμβαση μεγάλης έκτασης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κυρίως του κλάδου ενυπόθηκων δανείων, που συνεχίζει να βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Μάλιστα οι οικονομολόγοι και οι διαχειριστές του αμερικανικού συστήματος εξετάζουν ακόμη και εθνικοποιήσεις(!) τραπεζικών ιδρυμάτων, αναζητώντας μετά από πολλές δεκαετίες τη λύση του προβλήματος σε πρακτικές οικονομικού συγκεντρωτισμού και κρατικού παρεμβατισμού.

Ο «τρόμος» που συνεχίζει να προκαλεί η κρίση «πλήττει» και τον οικονομικό φιλελευθερισμό, καθιστώντας το αμερικανικό κράτος, τον «μεγάλο αδελφό» του συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Κατά 53% αυξήθηκαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι κατασχέσεις από τις τράπεζες σχεδόν τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac.

Ειδικότερα, περισσότερες από 252.000 ιδιοκτησίες, δηλαδή μία σε κάθε 501 αμερικάνικα νοικοκυριά, βρέθηκαν σε διαδικασία πλειστηριασμού. Τα υψηλότερα ποσοστά πλειστηριασμών εμφανίσθηκαν στις πολιτείες της Νεβάδα, της Καλιφόρνια και της Αριζόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές των εταιρειών ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac και Fannie Mae έχουν χάσει περίπου το 50% της αξίας τους σε μία εβδομάδα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας συνεχίζει να είναι ορατό.

Κάτω από το κλίμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να χορηγήσει γενναίες ενισχύσεις.

Δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν την Κυριακή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει την αύξηση κεφαλαίου το πρωί της Δευτέρας. Το αμερικανικό δημόσιο θα αγοράσει μετοχές στις εταιρείες, αν και αυτό θα μειώσει τις ήδη χαμηλές αξίες, που έχουν όσοι συμμετέχουν στις εταιρείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες να στηρίξουν την Freddie Mac, αγοράζοντας μερίσματα κατά την πώληση ομολόγων που σχεδιάζει η εταιρεία την Δευτέρα, που αναμένεται να αποφέρει κεφάλαια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προγραμματίζει σύμφωνα με πληροφορίες να δηλώσει την υποστήριξή του στις δύο εταιρείες με επίσημη δήλωση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πάουλσον, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι το κράτος θα υποστηρίξει τις δύο εταιρείες «με την τρέχουσα μορφή τους», για να διασκεδάσει τις φήμες ότι επίκειται η κρατικοποίηση των εταιρειών. Την ίδια ημέρα είχε καταρρεύσει η εταιρεία IndyΜac Bank, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δεσμεύτηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, υπό το φόβο ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα απόσυρσης κεφαλαίων από τους πελάτες της.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο υποψήφιος για την προεδρία Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι η κατάσταση προκαλεί «εξαιρετική ανησυχία», ενώ υποστηρίζει ότι μερικά συνετά βήματα από μέρους της κυβέρνησης η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.

Οι εταιρείες ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac, Fannie Mae και άλλες παρόμοιες επιχορηγούνται από το αμερικανικό δημόσιο (government-sponsored enterprises) και έχουν εντολή να προσφέρουν πόρους για την αγορά των στεγαστικών δανείων. Η Freddie Mac και η Fannie Mae καλύπτουν περίπου το 50% από τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, που φτάνουν τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν δανείζουν απευθείας σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα αλλά, αντίθετα, αγοράζουν υποθήκες από εγκεκριμένους δανειστές – όπως είναι τράπεζες κάθε μεγέθους- και τις πωλούν σε επενδυτές.

Οι δανειστές αναζητούν κεφάλαια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και, στην πράξη, οι εταιρείες συνδέουν όσους χορηγούν στεγαστικά δάνεια με τους επενδυτές και φροντίζουν ώστε να κυκλοφορεί αρκετό χρήμα στην αγορά και σε χαμηλό κόστος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση στην στεγαστική αγορά των ΗΠΑ δεν θα αργήσει να περάσει και στην Ευρώπη.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης