Οικονομικοί λόγοι και γεωπολιτικοί παράγοντες επηρέασαν τους επενδυτές στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του 2016 στα χρηματιστήρια της Κίνας, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση αναστολής των συναλλαγών σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές από τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών.

Η πρόσφατη ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν τους επενδυτές στην Κίνα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάρρευση του CSI300 (πτώση 7%) συνδέεται άμεσα με τις δυσμενείς προβλέψεις για την κινεζική οικονομία και το ρευστό κλίμα στη Μέση Ανατολή λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, μετά την εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού από το σουνιτικό καθεστώς του Ριάντ. Οι συναλλαγές διεκόπησαν αρχικά για 15 λεπτά, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η «βουτιά» στις τιμές των μετοχών.

Η κατάσταση στα κινεζικά χρηματιστήρια συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με το Τόκιο να κλείνει με πτώση άνω του 3%.

Ανησυχία για την κινεζική οικονομία και τη Μέση Ανατολή

Η αναστολή αποδίδεται στην ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τον δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης (Caixin Manufacturing PMI) που διαμορφώθηκε στο 48,2 από 48,6 τον Νοέμβριο -εξέλιξη που προκάλεσε κύμα ανησυχίας για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπώνει την κατάσταση στη βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ το γεγονός ότι βρέθηκε κάτω από τις 50 μονάδες φανερώνει για τους αναλυτές την επιβράδυνση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, την κατάρρευση των ασιατικών χρηματαγορών επέτεινε και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, καθώς η Κίνα διατηρεί σημαντικά κεφάλαια στην ιρανική πετρελαιοβιομηχανία. Το τεταμένο κλίμα μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης πυροδότησε έντονες ανησυχίες σχετικά με τη γεωπολιτική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του πετρελαίου κατά 2% κατά τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσής του το νέο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης