Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group δεν εναρμονίζονται με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στα είδη πρώτης ανάγκης (7%), προκαλώντας αναβρασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεσμοί ζητούν τον καθορισμό δύο συντελεστών φορολόγησης (12 και 23%), πρόταση που φέρνει σειρά αλλαγών στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Πρακτικά, ακριβαίνουν όσα προϊόντα φορολογούνται σήμερα με τους υπερ-μειωμένους συντελεστές 6,5% και 5% (στα νησιά), εξέλιξη με σημαντική επιβάρυνση για την τσέπη του καταναλωτή. Ταυτόχρονα, ο συντελεστής 13% μειώνεται κατά μία μονάδα, ενώ οι τιμές προϊόντων που φορολογούνται με 23% παραμένουν ίδιες.

Στον υπερ-μειωμένο συντελεστή υπάγονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) Τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων
β) Τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, και τα βιβλία με εικόνες για παιδιά
γ) Τα φάρμακα και τα εμβόλια
δ) Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Την ίδια στιγμή κατά 1% μειώνονται οι τιμές προϊόντων όπως γάλα, ψωμί, εμφιαλωμένο νερό, ελαιόλαδο, ψάρια και βοοειδή.

Σοκ για τα νησιά

Η κατάργηση των υπερ-μειωμένων συντελεστών στα νησιά θα δημιουργούσε σοβαρές αναταράξεις στις τοπικές οικονομίες εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλούσε άνοδο των τιμών, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων αδυνατεί να απορροφήσει τη διακύμανση και μετακυλύει το κόστος στον καταναλωτή. Ως αποτέλεσμα, το νησί γίνεται ακριβότερο για διακοπές και ο τουρίστας στρέφει το ενδιαφέρον του σε προϊόντα και υπηρεσίες γειτονικών χωρών.

Σημαντική επιβάρυνση στα νησιά φέρνει η πρόταση των θεσμών για κατάργηση των υπερ-μειωμένων συντελεστών ΦΠΑΥπενθυμίζεται ότι σήμερα για Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, καθώς και τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Θάσο και Σαμοθράκη οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16%, ο μειωμένος 9% και ο υπερ-μειωμένος 5%.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει πρακτικά ότι φάρμακα, ξενοδοχειακές υπηρεσίες, βιβλία, πολιτιστικές εκδηλώσεις θα εκτοξευτούν από το 5% στο 12%. Παράλληλα, η επιβάρυνση στον κλάδο της εστίασης και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί από το 9% στο 12%, ενώ όσα προϊόντα υπάγονται στο 16% θα μεταταχθούν στο 23% (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης