Το πιο σημαντικό… ξενύχτι της θητείας του ως Πρωθυπουργός έχει ο Αλέξης Τσίπρας, στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα που ολοκληρώθηκε στις 22.30 με την Ελλάδα να βρίσκεται επισήμως εκτός ατζέντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό το φως των πληροφοριών ότι οι δανειστές έχουν καταθέσει πρόταση-βόμβα για ΦΠΑ δύο συντελεστών, ο χαμηλός στο 11-12% και ο υψηλός στο 23% δημιουργήθηκε από πολύ νωρίς βαρύ κλίμα στην αποστολή που κατέφτασε με C-130 στην πρωτεύουσα της Λετονίας. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν και τα σενάρια για χορήγηση ενός τρίτου πακέτου ή μια ενδεχόμενη επέκταση προγράμματος.

Ειδικότερα, η πρόταση των δανειστών θα οδηγούσε σε εκτόξευση τις τιμές χιλιάδων προϊόντων, γεγονός που απέρριψε η ελληνική πλευρά.

Πιο συγκεκριμένα, όλα τα είδη που βρίσκονται σήμερα στο 6,5% θα πήγαιναν στο 11%, ενώ άγνωστο είναι τι θα γινόταν με τα τρόφιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα και τα βιβλία, θα φτάσουν στον συντελεστή 11%, δηλαδή οι τιμές θα παρουσιάσουν αύξηση, ενώ, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να πρότεινε ο ΦΠΑ να είναι ενιαίος για όλα τα προϊόντα και να φτάνει στο 23%.

Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση φέρεται να αντιπροτείνει τρεις συντελεστές: Έναν υψηλό 22%, έναν ενδιάμεσο 14% και έναν χαμηλό στο 7%.

Η τριμερής συνάντηση

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 22.30 το βράδυ της Πέμπτης και διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κα Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου διεξήχθη η συνάντηση.

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της τριμερούς .

Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επεσήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Μαξίμου: «Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι προϋπόθεση για να έρθει σε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους είναι η αναπτυξιακή διάσταση. Αυτά που ζητά, μεταξύ άλλων, είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, να μην υπάρξει επ’ ουδενί μείωση μισθών και συντάξεων και ομαδικές απολύσεις και στην μεσοπρόθεσμη λύση να υπάρξει πρόβλεψη για το χρέος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως «μη βιώσιμο».

Διαβάστε επίσης:

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 20:33

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης