Απώλειες σημειώνουν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street μετά το χθεσινό ράλι το οποίο πυροδότησαν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων το επόμενο έτος.

Σε ομιλία του χθες στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επισήμανε ότι τα αμερικανικά επιτόκια είναι πλέον κοντά στο ουδέτερο επίπεδο, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει βραδύτερο ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones χάνουν 12 μονάδες, τα futures του S&P 500 υποχώρούν 5,25 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq διολισθαίνουν κατά 26,25 μονάδες.

Την Τετάρτη οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς σημείωσαν ράλι, με τον Dow Jones να σημειώνει άλμα 2,5%, τον S&P 500 να κερδίζει 2,3% και τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται σε ποσοστό 2,95%.

Τα ποσοστιαία κέρδη του Dow και του S&P ήταν τα μεγαλύτερα από τις 26 Μαρτίου, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε την καλύτερη ημέρα του από τις 25 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο προσκήνιο παραμένει και σήμερα η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στο πλαίσιο της συνόδου της G-20.

Οι επενδυτές ελπίζουν οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα τερματίζει την εμπορική τους αντιπαράθεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως σε σημερινή του ανάρτηση στο twitter σημειώνει ότι “τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στην Κίνα και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να πάμε. Εάν οι εταιρείες δεν θέλουν να πληρώνουν δασμούς, να κατασκευάζουν [τα προϊόντα τους] στις ΗΠΑ. Διαφορετικά, ας κάνουμε τη χώρα πιο πλούσια από ποτέ”.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι τα εισοδήματα και οι δαπάνες των Αμερικανών σημείωσαν ισχυρή άνοδο τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για προσωπική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,5%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% στις δαπάνες και το εισόδημα.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό – αυξήθηκε 0,2% από τον Σεπτέμβριο και 2% από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Ο στόχος της Fed για τον ετήσιο πληθωρισμό είναι στο 2%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται οι κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,1% τον Οκτώβριο και ετήσια άνοδο 1,8%.

Από την αγορά εργασίας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σε υψηλό έξι μηνών, στις 234.000 για την εβδομάδα μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις στις 220.000.

Παράλληλα, ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, που θεωρείται πιο σταθερή μέτρηση, αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 4.750 στις 223.250.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης