Τη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap αποφάσισε η MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών της, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ής Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Παράλληλα, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται το capital.gr, αυτή η εξέλιξη κινδυνεύει να θέσει τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, με το μοναδικό «σωσίβιο» να αποτελεί η προώθηση μίας δραστικής λύσης για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός κλάδος και που έχει αποτελέσει τροφή για τα short funds.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πειραιώς συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή τις μεγαλύτερες short θέσεις από όλες τις άλλες ελληνικές τράπεζες και μετοχές, οι οποίες διαμορφώνονται στο 3,73% επί των μετοχών της ή στα 18,3 εκατ. ευρώ (το Lansdowne Partners έχει το 2,74% και το Marshall Wace το 0,99% των συνολικών shorts).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Και τα τρία μεγάλα βρετανικά hedge funds που έχουν «εγκατασταθεί» εδώ και πολύ καιρό διατηρούν μεγάλες short θέσεις στην Alpha Bank (Lansdowne 0,51%, Oceanwood 0,6%, Marshall Wace 0,59%), οι οποίες συνολικά φτάνουν το 1,7% επί των μετοχών της, ενώ δύο διατηρούν μεγάλο short (άνω του 0,5%) στην Eurobank (Lansdowne 1,33%, Marshall Wace 0,52%, ενώ το Oceanwood μείωσε τις θέσεις του κάτω από το 0,5% τον Σεπτέμβριο).

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το Oceanwood αύξησε τις θέσεις short κατά 40%, στο 0,7% επί των μετοχών της, στα τέλη Οκτωβρίου -πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη από τις 10 θέσεις short που έχει λάβει το fund-, ενώ και το Marshall Wace επιμένει σταθερά short στην τράπεζα και στο 0,58% επί των μετοχών της.

Είναι χαρακτηριστικό πως γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης