Το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως παραμένει ασταθές, όσο και εάν οι περισσότεροι νιώθοντας εξασφαλισμένες τις… καταθέσεις τους, θέλουν τώρα να αγνοούν τις εξελίξεις και τις διεργασίες.

Το παρασκήνιο είναι εντονότερο από ποτέ και ουδείς μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα και το νέο τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι οπωσδήποτε «μοχλός εξελίξεων», καθώς το «δόλωμα» παίζει ήδη το ρόλο του.

Ήδη, η εξαναγκαστική εξαγορά της Proton Bank από την Πειραιώς ακυρώθηκε, καθώς η τράπεζα προτιμά να καταφύγει στην κρατική στήριξη και να αποφύγει την «αγκαλιά» ενός ανταγωνιστή.

Κάθε είδους πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούν οι περισσότερες από αυτές να χαρακτηρισθούν… υπερβολικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, ενώ η Marfin αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τους αναδόχους που θα αναλάβουν την αύξηση των 5 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει, συνεχίζει να «φλερτάρει» με τους ανταγωνιστές της επιδιώκοντας βίαιη μεγέθυνση εν μέσω κρίσης.

Πάντως, σταθερά η Marfin συγκεντρώνει μετοχές της Alpha Bank.

Μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν θα κάνει χρήση του πακέτου στήριξης των ελληνικών τραπεζών, η Marfin διαχωρίζει τη θέση της από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας στην ουσία ότι είναι σε επαγρύπνηση να προσφέρει «φιλικά» σανίδα σωτηρίας σε όποιον τη χρειαστεί. Ωστόσο και για την ίδια τη Marfin, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα με την εξαγγελθείσα αύξηση, αφού ο βασικός της χρηματοδότης, το Dubai Investment Fund, δεν διάγει τις ανθηρότερες ημέρες του από πλευράς ρευστότητας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Α. Βγενόπουλος είχε επαφές με επενδυτές στο City με θέμα την αύξηση κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα που θα απαιτήσει ακόμα και 7 – 8 μήνες για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων, και πιθανώς όχι στο σύνολό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες πληροφορίες θέλουν η Emporiki να προχωρά σε σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά τη σχετική οδηγία της Credit Agricole.

Αύξηση κεφαλαίου φέρεται να εξετάζει και η Alpha Bank. Μάλιστα, τον κυριακάτικο τύπο διακινούνται πληροφορίες για συγχώνευσή της με την Eurobank του Σπύρου Λάτση, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Marfin. Παλαιότερα δε «έπαιζε» αντίστοιχο σενάριο με τη «θηριώδη» Εθνική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συζητήσει με τις τράπεζες τη σταδιακή αύξηση του ορίου κεφαλαιακής επάρκειας μέχρι το 10%, από 8% που είναι σήμερα.

Άλλο σενάριο θέλει μικρές τράπεζες να κατευθύνονται στην Τράπεζα Πειραιώς προτού, τελικώς, το διευρυμένο σχήμα καταλήξει στην αγκαλιά της Εθνικής Τράπεζας. O επικεφαλής της Εθνικής, κ. Τ. Αράπογλου, στην παρούσα φάση έχει θέσει ως προτεραιότητα να φέρει ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές στην Εθνική και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σκοπό αυτό είχε επαφές στις ΗΠΑ με μεγάλα pension funds.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Millennium προσέγγισε μέσω εκπροσώπου διεθνούς οίκου την Τράπεζα Πειραιώς, ζητώντας ένα όχι και τόσο υψηλό τίμημα.

Από τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες, η Αspis βρίσκεται πάντα σε συζητήσεις για την πώλησή της, η FΒBank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και η Probank έχει εξαγγείλει ότι προχωρεί την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν η κεφαλαιαγορά σταθεροποιηθεί, έστω σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η συγκεκριμένη τράπεζα αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ενδιαφέρουσα περίπτωση εξαγοράς, καθώς δεν έχει ανοίγματα, έχει σοβαρή παρουσία στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, προσφέρει ένα δίκτυο 70 – 80 καταστημάτων και επιπλέον έχει χαμηλόμισθο προσωπικό.

Εναλλακτικό ρόλο, πάντως, για τη συγκέντρωση των μικρών τραπεζών φαίνεται να έχει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο σενάριο αυτό, το Τ.Τ. θα βάλει στην ομπρέλα του τις μικρές τράπεζες και στη συνέχεια θα αυτονομηθεί, βγαίνοντας το ίδιο από το στόχαστρο εξαγοράς. «Ζωντανό» είναι όμως το ενδεχόμενο συγχώνευσής του με την Αγροτική Τράπεζα, που φαίνεται να βγαίνει προς το παρόν κερδισμένη από τον καταθετικό πανικό.

Σημειώνεται ότι από τις ιδιωτικές τράπεζες, η Eurobank έχει ήδη βάλει «πόδι» στη Citibank μέσω της συμφωνίας να χρησιμοποιεί το δίκτυο της τελευταίας για τη διάθεση των προϊόντων της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης