Του Κώστα Ιερίδη

Σειρά έμμεσων φόρων επιβάλλεται από την Πρωτοχρονιά, με αποτέλεσμα να ακριβύνουν προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν εκατομμύρια πολίτες.

Θα επιβληθεί επιβάρυνση 50 λεπτά στο πακέτο τσιγάρων​Έτσι, το πετρέλαιο, η βενζίνη, το υγραέριο κίνησης, τα τσιγάρα, ο καφές, η σταθερή τηλεφωνία, το διαδίκτυο και τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων θα στοιχίζουν παραπάνω.

 
Αναλυτικά από την 1η Ιανουαρίου:

– Θα υπάρξουν ανατιμήσεις 3-8 λεπτά στα καύσιμα
: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα ανέβει 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ. Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 4 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση θα διαμορφωθεί στα 8 λεπτά το λίτρο.

– Θα επιβληθεί επιβάρυνση 50 λεπτά στο πακέτο τσιγάρων
: Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα ανέβει στα 170 ευρώ ανά κιλό (από τα 156,70), ενώ ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Ήδη, κάποιες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις 20 λεπτών το πακέτο, καλύπτοντας το ένα μέρος της αύξησης.

– Θα ακριβύνει κατά 10 λεπτά ο καφές, ενώ η επιβάρυνση στο ράφι θα είναι έως 25%. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

– Θα ανατιμηθούν 10 λεπτά τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων
: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρό.

– ​Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα νησιά: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και ΔήλοςΘα αυξηθούν 6% οι λογαριασμοί σε σταθερά και ίντερνετ
: Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.

– Θα αυξηθεί 30% ο ΦΠΑ σε νησιά
. Τις προηγούμενες ημέρες ψηφίστηκε η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017- σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Σαμοθράκη και τα Δωδεκάνησα με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Στα υπόλοιπα νησιά, τα οποία έως σήμερα είχαν εξαιρεθεί, οι συντελεστές αυξάνονται.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα νησιά
: Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος.

Διαβάστε επίσης: