Η Αθήνα έχει την Ακρόπολη, το Παρίσι τον Πύργο του Άιφελ. Μνημεία αναφοράς. Τουριστικά απωθημένα. Να επισκεφθεί κανείς τη γαλλική πρωτεύουσα και να μην ανεβεί στον Πύργο του Άιφελ; Μάλλον απίθανο. Να έρθει ξένος στην Αθήνα και να μη φωτογραφηθεί στον Παρθενώνα;

Η εταιρεία του Παριζιάνου μηχανικού και αρχιτέκτονα Gustave Eiffel (1832-1923) σήκωσε το υψηλώτερο κτήριο του κόσμου, τον σιδερένιο Πύργο, που πήρε το όνομα του από τον δημιουργό του. Τριακόσια μέτρα ύψος, με την κεραία στην κορυφή φτάνει τα 324 μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Παρίσι έχει τον Πύργο του Άιφελ, η Νέα Υόρκη στο λιμάνι της το Άγαλμα της Ελευθερίας, ύψους 90 μ., που ήταν δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ και τη στατική μελέτη έκανε ο Gustave Eiffel. Η πρωτιά στο ύψος του Πύργου του Άιφελ κράτησε μέχρι το 1931, μέχρι που σηκώθηκε στη Νέα Υόρκη το Empire State Building, ο ουρανοξύστης ύψους 324 μ., με την κεραία στα 448 μ.

Οι εργασίες κατασκευής του Πύργου του Γουστάβου Άιφελ ξεκίνησαν το 1887 και τα εγκαίνια έγιναν το 1889, σα σήμερα 31 Μαρτίου. Με 19 ευρώ ο τουρίστας ανεβαίνει μέχρι την κορυφή. Αν θα προτιμήσει με τα πόδια, όχι με το ασανσερ, θα χρειαστεί να ανεβεί 1665 σκαλοπάτια.

Αν μιλάμε μονο για ύψος, για ανάστημα κτηρίων, όλα τα προαναφερθέντα, εμβληματικά και ιστορικά, κάνουν στην άκρη. Είναι…  ξεπερασμένα, εντελώς. Σήμερα σηκώνονται θηρία κατασκευαστικά στο διπλάσιο, κάποια και μέχρι χίλια μέτρα ύψος, μάλιστα σε πόλεις ασιατικές και αραβικές, που μόλις μέχρι λίγες δεκαετίες πριν δεν υπήρχαν στο χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας και του δυτικού πολιτισσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

……………………………………..

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού βγαίνει από την… κάλπη, διάβασε apodytiriakias.gr

https://www.apodytiriakias.gr/athlitika/2022/03/30/to-gipedo-panathinaikou-apo-tin-kalpi.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης