Ένας σούπερ ήρωας δεν χρειάζεται σπανάκι αλλά... δημητριακά!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, 08:40
Ένας σούπερ ήρωας δεν χρειάζεται σπανάκι αλλά... δημητριακά!
της Διονυσίας Βουτσά, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Ο όρος Breakfast (πρωινό) στα αγγλικά κυριολεκτικά σημαίνει «σπάω τη νηστεία» (break the fast).Μετά από 8-10 ώρες ύπνου, στις οποίες ο οργανισμός όλων μας και όχι μόνο των παιδιών μένει νηστικός, έχουν μειωθεί κατά πολύ τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε και είναι απαραίτητο να τα αναπληρώσουμε με την κατανάλωση ενός επαρκούς πρωινού γεύματος. Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας και θα πρέπει να βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Οι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που παρέχουν το απαραίτητο «καύσιμο» του εγκεφάλου, τη γλυκόζη. Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους και εξασφαλίζουν συνεχή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και όλα τα κύτταρα του σώματος.

Έτσι, ένα επαρκές κι ισορροπημένο πρωινό γεύμα θα βελτιώσει την πνευματική λειτουργία του παιδιού, οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση στο σχολείο, θα του δώσει περισσότερη ενέργεια και θα του χαρίσει μεγάλο ποσοστό από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Γιατί όμως είναι τα δημητριακά μια από τις πιο καλές επιλογές για το πρωινό των μικρών μας ηρώων;

Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να προέρχονται είτε από σιτηρά που είναι επεξεργασμένα είτε να είναι ολικής άλεσης -δηλαδή να συγκρατούν στο τελικό προϊόν πολλά στοιχεία και από το φλοιό του καρπού του σιταριού κάνοντάς το πλούσιο σε φυτικές ίνες και όχι μόνο. Η ολική άλεση είναι κάτι που αξίζει να παρατηρήσετε στην ετικέτα των δημητριακών του παιδιού σας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι όσο αυτά ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή τόσο πιο πιθανό είναι να μη φτάνουν τις συστάσεις πρόσληψης φυτικών ινών διότι επιλέγουν φτωχά θρεπτικά τρόφιμα. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που είναι και το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, 08:40