Όταν έγραψα το παιδί μου στο παιδικό σταθμό όλοι μου είπαν πως θα ευχαριστηθώ γρίπη και πυρετό.
Όντως!
Μία μέρα το πηγαίνω και τον υπόλοιπο μήνα τον έχω σπίτι άρρωστο. Και δε φτάνει αυτό αλλά κολλάει και ο μικρός! Έτσι το σπίτι μυρίζει… σιρόπι αλλά όχι του γλυκού!
Βέβαια εγώ έχω τη δυνατότητα να κρατήσω το παιδί στο σπίτι αφού υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις που να τα αφήσεις και αναγκάζεσαι παρόλο που είναι άρρωστα, να τα πηγαίνεις κι έτσι να κολλάνε και τα υπόλοιπα παιδάκια;
Σύμφωνα με γιατρούς, είναι λάθος το παιδί να επιστρέφει στο σχολείο πριν τη πλήρη ανάρρωση του.
Ο βασικός λόγος που τα παιδιά στερούνται αντισωμάτων είναι γιατί μετά την ηλικία των 12 μηνών χάνουν την ανοσία που έχουν από τη μητέρα.
Πολλές φορές νοσήματα και λοιμώξεις μεταδίδονται λόγω της πρόχειρης κατασκευής των παιδικών σταθμών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι σταθμοί που στεγάζονται σε μονοκατοικίες ή ακόμα και σε ορόφους πολυκατοικιών.
Οι λοιμώξεις που συνήθως «χτυπάνε» τα παιδάκια που πηγαίνουν σε σταθμούς είναι του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού (διάρροιες).
Η διάδοση των νοσημάτων γίνεται κυρίως από την άμεση επαφή με τα χέρια. Πολλές φορές οι άνθρωποι που τα προσέχουν δεν προλαβαίνουν να πλύνουν τα χέρια τους με αποτέλεσμα το ένα με το άλλο να κολλάει.
Το παιδί δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο παιδικό όταν:
Έχει για παράδειγμα γαστρεντερίτιδα. Κολλάει πάρα πολύ εύκολα ταλαιπωρεί και καταπονεί τον οργανισμό.
Όταν υπάρχουν ενδείξεις για μηνιγγίτιδα, όπου θα πρέπει να μεταφέρεται και άμεσα στο νοσοκομείο.
Αν το παιδί πάσχει από αμυγδαλίτιδα και οστρακιά. Αμέσως γιατρός και αντιβίωση.
Τέλος, αν το παιδί παρουσιάσει τις γνωστές παιδικές ασθένειες όπως ιλαρά, μαγουλάδες, ανεμοβλογιά και παρωτίτιδα, ο γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει το χρόνο επιστροφής του στα καθήκοντα του.
Να μην αμελείτε τις επισκέψεις στον παιδίατρο οι οποίες θα πρέπει να είναι μηνιαίες και να μην ξεχνάτε να σημειώνετε κάπου όλες τις απορίες σας για το παιδί έτσι ώστε να ρωτάτε το γιατρό όταν τον επισκέπτεστε.
Πάντως για να ηρεμήσετε λίγο, όλα αυτά τα περνάμε κυρίως στο παιδικό σταθμό. Στο δημοτικό τα πράγματα είναι καλύτερα.