Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν άφθονα λαχανικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα, σουηδική έρευνα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Hilde Brekke, του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει σχέση μεταξύ πρόσληψης λαχανικών στην εγκυμοσύνη και του κινδύνου του παιδιού να εμφανίσει στη συνέχεια διαβήτη 1, αλλά περισσότερες έρευνες θα απαιτηθούν πριν οριστικοποιηθεί η άποψη των ερευνητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Brekke και οι συνεργάτες της μελέτησαν 6.000 παιδιά 5 ετών και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 3% είτε είχε αναπτύξει διαβήτη 1 είτε είχε αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που αποτελούν ένδειξη κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος σε παιδιά των οποίων οι μητέρες σπανίως κατανάλωναν λαχανικά στην εγκυμοσύνη και ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε στα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωνα καθημερινά λαχανικά στην εγκυμοσύνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Pediatric Diabetes.’

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης