«Παθιασμένο υποστηρικτή του ελληνισμού και των παγκόσμιων αξιών του» χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τον ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μιχάλη (Μάικλ) Τζαχάρη, ο οποίος έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

«Ο Άρχων Μάικλ Τζαχάρης ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, που είχε ευλογηθεί από τον Θεό με ανεξάντλητη ενέργεια, αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα και εντυπωσιακή αγάπη και φροντίδα για τους ανθρώπους, ιδίως αυτούς που τους έχει πλήξει η αρρώστια, η δυστυχία και ο πόνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν πλήρως αφοσιωμένος στην Εκκλησία και στο ιερό της έργο. Υπήρξε λαμπρό παράδειγμα γνήσιας Ελληνορθόδοξης ηγεσίας, που πρέπει να ακολουθήσουν όσο γίνεται περισσότεροι», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για τον εκλιπόντα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου.

Ο Μάικλ Τζαχάρης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1928. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1908, από τη Λέσβο. Δραστηριοποιήθηκε σε φαρμακευτικές εταιρίες και απέκτησε μεγάλη περιουσία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής Αμερικής, ήταν ακούραστος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τη δημιουργία αιθουσών αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τέχνης, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σικάγο. Δημιούργησε την έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού “Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος” στο πανεπιστήμιο του Φόρντχαμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2013 δώρισε σημαντικό χρηματικό ποσό για την ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας στην Ελλάδα και πρόσφατα για το προσφυγικό. Νωρίτερα, το 2006, έφτιαξε γηροκομείο, στο χωριό των γονιών του, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Διατέλεσε από το 2002 αντιπρόεδρος του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου και ηγήθηκε των προσπαθειών για να ανεγερθεί εκ νέου, ο ναός του αγίου Νικολάου, η μόνη εκκλησία που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αφήνει πίσω του, τη σύζυγο του, Μαίρη, δύο παιδιά και πέντε εγγόνια. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης