Ο Τζον Μπραδήμας, από τις εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, του οποίου η δράση -μαζί με τον Πολ Σαρμπάνη- συνδέθηκε με τις σκληρές μάχες στο αμερικανικό Κογκρέσο, αρχικά για την επιβολή και στη συνέχεια για τη μη κατάργηση του εμπάργκο στην Τουρκία, απεβίωσε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 89 ετών.

Ήταν ο πρώτος ελληνικής καταγωγής Αμερικανός βουλευτής και εκλεγόταν στην πολιτεία της Ινδιάνα από το 1959 μέχρι και το 1980, οπότε έχασε την εκλογή για ελάχιστες ψήφους. Αν είχε εκλεγεί, θα ήταν πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1981 εξελέγη πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης και μετά τη λήξη της θητείας του έγινε ισόβιο μέλος της εφορίας του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1927 στο Mishawaka της Ινδιάνα. Γιος του εστιάτορα μετανάστη από την Καλαμάτα της Μεσσηνίας Στήβεν Μπραδήμα και της δασκάλας Beatrice Goble, απεφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Central High School της πόλης South Bend και φοίτησε αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και στη συνέχεια με υποτροφία στο Χάρβαρντ.

Μετά το Χάρβαρντ έγινε δεκτός με υποτροφία στην Οξφόρδη (Rhodes Scholar), από το οποίο έλαβε διδακτορικό στις Κοινωνικές Επιστήμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από σύντομη ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και δύο αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί βουλευτής, κατόρθωσε να μπει στο Κογκρέσο το 1959 και να επανεκλεγεί 10 φορές.

Για την απροσδόκητη ήττα στις εκλογές του 1980, ο αείμνηστος Άντριου Άθενς, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Τζον Μπραδήμα στο Κυπριακό και τη διατήρηση του 7 προς 10 στην αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία, είχε δηλώσει ότι «η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα πιάστηκε στον ύπνο και θεώρησε ως δεδομένη τη νίκη του, αφού ήταν πανίσχυρο μέλος του Κογκρέσου. Με την ήττα του χάσαμε την ευκαιρία να γίνει πρόεδρος της Βουλής».

Ήταν από τους πολιτικούς που αντιτάχθηκαν στο Βιετνάμ, πολέμησαν τον Λευκό Οίκο για το Γουότεργκεϊτ και ήταν αντίθετος με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην ελληνική χούντα των συνταγματαρχών.

Μετά την τουρκική εισβολή, οι μάχες του στο Κογκρέσο και οι αντιπαραθέσεις του με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ ήταν ιστορικές. Είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Κύπρο και είχε βραβευθεί με την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσαν το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, η ΑΧΕΠΑ κι άλλοι ομογενειακοί οργανισμοί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης