Ανεξέλεγκτη είναι η δράση των λαθροθήρων στους – κατά τ’ άλλα προστατευόμενους – υγρότοπους του Αμβρακικού. Οι εργαζόμενοι στο φορέα διαχείρισης μιλούν για «κυνηγούς με φαιοπράσινες κουκούλες», που δεν διστάζουν όχι μόνο να κυνηγήσουν ακόμα και στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και να επιτεθούν σε όποιον προσπαθήσει να τους παρεμποδίσει.
Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχθηκαν προ ημερών υπάλληλοι του τοπικού δασαρχείου από κυνηγό που συνελήφθη επί το έργον. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγγελθεί και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, όπως στο δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τη στιγμή που η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να απαγορεύσει προσωρινά το κυνήγι φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη σκοπιμότητα του κυνηγιού, ιδίως σε περιοχές που χρήζουν προστασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης των υγροτόπων Αμβρακικού, την οποία υπογράφει ο συντονιστής του Δημ. Μπαρέλος, η λαθροθηρία στην περιοχή έχει πλέον ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όπως αναφέρει, οι λαθροθήρες κινούνται σε ομάδες 2 – 4 ατόμων κυνηγώντας φαλαρίδες, πάπιες και άλλα υδρόβια πτηνά που έρχονται για να διαχειμάσουν στον Αμβρακικό, ακόμα και μέσα στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής.
«Στις 4 Δεκεμβρίου, μετά από πολύωρη παρακολούθηση συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο λαθροκυνηγοί μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Οι λαθροθήρες επιτέθηκαν με ύβρεις και απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας του δασοφύλακα. Ενώ αργότερα, όταν ο ένας εξ αυτών προσήλθε στο δασαρχείο, χειροδίκησε ενάντια στους δασικούς υπαλλήλους προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο», αναφέρει ο κ. Μπαρέλος.
«Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά επαναλαμβανόμενη τακτική». Ανάλογες καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη δράση των κυνηγών μέσα σε προστατευόμενη περιοχή είχε πρόσφατα καταθέσει και ο φορέας διαχείρισης του δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Πηγή: epirusgate.blogspot.com